Ce trebuie sa stiti despre schimbarea furnizorului de gaze naturale

14 iulie 2020
Autor:
Digital Metrics

Daca nu ati aflat inca, trebuie sa stiti ca acum fiecare client are posibilitatea de a incheia un nou contract de furnizare a gazelor naturale sau de a renegocia pretul de furnizare. Masura vine ca urmare a liberalizarii pietei de gaze, de la 1 iulie 2020. Altfel spus, fie alegeti sa prelungiti contractul cu actualul furnizor, fie alegeti un alt furnizor de gaze naturale care va poate oferi mai multe beneficii.

Pentru inceput trebuie sa stiti ca schimbarea furnizorului este gratuita. De asemenea, alegerea unui  alt furnizor nu inseamna debransarea de la conducta de gaz la care sunteti racordat acum. Conductele sunt aceleasi, este vorba de a schimba doar furnizorul, adica pe cel care va livreaza acasa produsul, respectiv gazul natural. Deci, schimbarea furnizorului nu este o problema tehnica.

In alt doilea rand, este important sa va faceti niste calcule referitoare la consumul dumneavoastra, pentru a vedea care este oferta tarifara cea mai potrivita. Este posibil ca o oferta cu abonament, dar cu un pret ceva mai mic al gazului, sa fie mai buna decat una standard, fara acest abonament zilnic, de exemplu daca locuiti la casa si consumati mai mult, mai ales iarna. Daca, dimpotriva, consumati putin, doar pentru aragaz, oferta cu abonament este posibil sa nu va avantajeze.

Este important de stiut faptul ca doar furnizorii licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au voie sa vanda gaz in Romania. Acest lucru presupune ca ei tsa treaca printr-o verificare atat din punct de vedere al capacitatii tehnice, al personalului, al modului de a achizitiona gaze naturale, cat si in privinta bonitatii financiare pentru a nu ajunge in situatia de a nu avea gaze naturale.

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este calculul costurilor. Mare atentie cand va faceti socotelile: trebuie sa stiti ca atunci cand cititi contorul de gaz, vedeti metri cubi, nu MWh. Conversia este, in medie, de 0,011 MWh la un metru cub, in functie de puterea calorifica a gazului, sau 11 kWh.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a pus la dispozitia consumatorilor casnici un comparator cu ofertele furnizorilor concurentiali de energie electrica si gaze naturale, un instrument care se doreste a fi util clientilor in alegerea furnizorului si/sau contractului de furnizare de energie electrica sau gaze naturale. Acesta poate fi accesat online, pe site-ul www.anre.ro si este pus la dispozitie in mod gratuit consumatorilor pentru a-i ajuta sa ia o decizie privind alegerea furnizorului.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram