fbpx

Ce trebuie sa stii despre ambreiaj? Cand trebuie sa fie schimbat?

Achizitia unui nou kit ambreiaj poate sa  creeze adevarate cosmaruri pentru soferi. Un kit bun este destul de costisitor si necesita destul de mult timp de informare. Din fericire, ambreiajul nu se strica atat de des, mai ales daca este folosit corect. Pentru a-l folosi corect insa, trebuie sa stii ce face.

Ce este un ambreiaj?

Este dispozitivul care face legatura dintre cutia de viteze si motor. Practic, Cu ajutorul ambreiajului, miscarea de rotatie a motorului este transmisa catre cutia de viteze, care o transforma in miscare de translatie si o transmite catre roti.

Ambreiajul este supus unei uzuri continue, mai ales daca este ambreiajul unei masini cu cutie de viteza manuala. La cutia de viteze automata, lucrurile sunt cumva diferite. Aceasta uzura insa, poate sa fie mai mare sau mai mica, in functie de modul in care se schimba vitezele si de calitatea fiecarei piese.

Din ce este compus un kit de ambreiaj?

Un astfel de kit este compus dintr-un disc, o placa de presiune, un rulment de presiune, carcasa, furca de angrenare si suruburi. Primele sunt considerate a fi consumabile, chiar daca se inlocuiesc destul de rar. In general, vei sti ca trebuie sa inlocuiesti kitul de ambreiaj in momentul in care descoperi urmatoarele simptome ale masinii:

  • Discul de ambreiaj incepe sa patineze;
  • Apare mirosul de garnitura arsa dat de uzura rulmentului de presiune;
  • In momentul in care se actioneaza pedala de ambreiaj apare o vibratie;
  • Vitezele se schimba din ce in ce mai greu.

Atunci cand descoperi oricare dintre aceste simptome, este bine sa mergi intr-un service autorizat. Este posibil sa iesi ceva mai ieftin decat ai crede daca actionezi din timp.

Cum te asiguri ca ambreiajul masinii tale are o durata de viata cat mai mare?

Cei de la Revizieshop.ro recomanda cateva actiuni importante:

  • Apasarea ferma a pedalei de ambreiaj, in asa fel incat cuplarea sa fie facuta perfect;
  • Ridicarea progresiva a piciorului. O ridicare brusca duce la o pornire foarte brusca si la consumarea materialului de frictiune;
  • Evitarea tinerii pedalei de ambreiaj apasate atunci cand se sta pe loc. Mentinerea piciorului pe ambreiaj duce la suprasolicitarea rulmentului de presiune;

In general, daca se actioneaza corect pedala de ambreiaj, un kit de buna calitate ( vezi aici un kit pentru Opel Insignia) poate sa reziste chiar si 100 000 de km .