Ce jucarii sunt potrivite pentru cel mic, in functie de varsta?

In perioada copilariei, jucariile au cel mai important rol. Datorita lor, cei mici invata sa socializeze, sa comunice si sa isi exprime abilitatile. Pentru ca sunt o parte importanta a copilariei, ca parinte ar fi indicat sa alegi jucarii inteligente, care sa le dezvolte creativitatea si sa ii imbie la joaca.

Si pentru ca stim ca iti este greu, ca parinte, sa alegi jucaria perfecta in functie de varsta, credem ca acest articol iti va fi de folos. In cele ce urmeaza, am facut o lista ce contine cele mai adecvate jucarii pentru copii in functie de varsta acestora.

Primele luni de viata

Jucariile adcevate acestei varste au rolul de a-i invata pe cei mici marimile, formele, textura si relatia dintre cauza si efect. Cu cat sunt mai colorate si mai luminoase, cu atat atrag si mai mult atentia, curiozitatea si nevoia de a explora a celui mic.

In aceasta categorie sunt incluse cutiutele muzicale, jucariile ce emit sunete la atingere sau scuturare. Specialistii sustin ca jucariile simple sunt indicate pentru ca la o singura miscare sa produca un efect – tragerea sau impingerea, apasarea sau asezarea sunt importante fiindca ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte musculatura.

Jucarii intre 18 luni si primii 3 ani din viata

In aceasta perioada, micutii devin tot mai activi si au nevoie de jucarii pe masura. Se recomanda puzzle-urile din piese mari care sa dezvolte abilitatile motrice grosiere (miscarile ample, care nu presupun precizie sau finete), apoi puzzle-urile mai mici sau insiruirile de margele de dimensiuni mari pe sarma sau ata pentru a-i ajuta sa isi dezvolte si abilitatile motrice fine. Indeaproape stau seturile de jucarii ce imita meseriile, cele tematice (cu animale, legume si fructe etc.) si seturile de cartoane cu animale, pasari, obiecte.

Jucariile adecvate varstelor 3-5 ani

Prescolarii fac totul sa fie posibil. Ei sunt interesati de lumea din jur si decopera placere in a invata numere si litere. Alte jucarii recomandate pentru aceasta varsta sunt seturile de animale, cladiri si piese de mobilier.

Aici sunt incluse si Monkey Lings, prieteni pupaciosi, veseli si colorati, gata sa iti ajute copilul sa invete si sa primeasca cele mai funny reactii. Practic, cele 6 maimute colorate si vorbarete au un mecanism de functionare bazat pe comunicarea prin stimulare, si reactioneaza cu ajutorul senzorilor de miscare, prin manifestari pozitive si extrem de haioase. In plus, acestea canta, stranuta, sforaie si scot o larga varietate de sunete, in functie de semnalele pe care le primesc de la copil.

Atunci cand sunt pornite, saluta voios in engleza. Multumita senzorilor, au o paleta variata de semnale la care reactioneaza: batai din palme, degete trosnite, scuturari, pupici transmisi prin aer, mangaieri si multe altele.

Conceptul din spatele acestor jucarii are la baza dezvoltarea emotionala a copilului prin joaca si intercatiune. Cele 6 maimutele au culori diferite, insa sunt ideale pentru a se transforma in partenerul de joaca de lunga durata, iar pe masura ce cei mici le utilizeaza isi vor dezvolta abilitatile de comunicare si initiativa.

Jucarii pentru copiii mai mari de 6 ani

Micii scolari sunt tot mai influentati de catre prieteni si se axeaza pe jocuri specifice genului lor. Poti opta pentru seturi de arta si indemanare, seturi complexe de constructie, dar si jucarii si obiecte folosite pentru activitati sportive: mingi, coarda sau rachete de tenis, de exemplu.