Ce inseamna anvelopele de iarna

21 septembrie 2017
Autor:
AUTO DIN SRL

Sezonul rece incepe sa prinda contur iar odata cu el si temperaturile scazute si precipitatiilor sub forma de zapada. Grija cea mai mare a soferilor in acest caz o reprezinta pregatirea masinii pentru noul val de racoare si precipitatii. Este recomandat ca inainte de inceperea unui nou sezon, fie el de vara sau de iarna, sa mergeti cu masina in service pentru a face verificarile necesara, astfel incat sa treceti cu bine peste noile temperaturi si precipitatii. O grija la fel de importanta este montarea unor anvelope potrivite conditiilor meteo.

Legislatia in vigoare stipuleaza ca orice masina care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipata cu anvelope de iarna daca carosabilul este acoperit de zapada, polei sau gheata. Daca sunteti depistati conducand cu anvelope de vara in acel caz, riscati atat o amenda contraventionala cat si suspendarea talonului. Pe langa aspectul legal, exista si aspectul legat de siguranta. Un set de anvelope iarna este primordial pentru a putea conduce in siguranta in timpul iernii.

Ce inseamna mai exact anvelope de iarna?

Sunt anvelope care au compusi diferiti folositi in constructia cauciucului, un plus de siliciu in special, si o forma diferita de amplasare a benzii de rulare care are drept scop principal sporirea aderentei pe suprafete acoperite cu zapada. Ridurile de pe suprafata de contact au rolul de a marunti zapada astfel contactul pe care anvelopa o are cu asfaltul este marit considerabil. Compusii de siliciu au rolul de a pastra forma cauciucului moale chiar si temperaturi mult scazute peste 0 grade.

Majoritatea anvelopelor de iarna folosesc forma clasica in V in amplasarea benzii de rulare. Ea asigura o aderenta cat mai ridicata si permite folosirea cauciucului chiar si in conditii de zapada ridicata. In functie de modul in care este formata banda de rulare, sunt prezente mici caneluri care permit eliminarea apei de pe anvelopa, astfel incat se elimina riscul acvaplanarii. Datorita precipitatiilor abundente in cadrul sezonului de iarna, acest mici caneluri au un rol vital in pastrarea sigurantei in timpul condusului.

O anvelopa de iarna are drept principal scop practicabilitatea in situatii limita de precipitatii, prin urmare performanta lor atunci cand sunt folosite pentru un condus sportiv, format din franari si accelerari bruste, nu este foarte ridicata. Nu se recomanda sa folositi anvelope de iarna daca folositi masina la competitii sportive sau alte utilizari ce implica nevoia unei performante ridicate si a unui feedback precis al anvelopei.

Cand se recomanda sa montati anvelope de iarna?

Pentru un condus sigur si de calitate, se recomanda sa montati cauciucuri iarna atunci cand temperatura exterioara medie scade sub 7 grade. Dupa acel prag termic in jos, anvelopele de vara isi pierd o mare parte din proprietati si devin nesigure in cazul unei situatii critice, cand aveti nevoie sa franati brusc. Toate anvelopele de iarna au obligatoriu pe ele marcajul M+S, care atesta faptul ca au fost testate pe noroi si pe zapada si pot face fata unor conditii neprielnice.

Un alt marcaj care este prezent pe anumite anvelope de iarna, este 3PMSF. Nu este obligatoriu ca anvelopele de iarna sa aiba acel marcaj ca sa circulati in siguranta legal cu ele, insa el atesta faptul ca acel profil de anvelopa a fost testat in conditii de iarna severe, cu zapada abundenta si precipitatii numeroase, si s-a comportat exemplar.

Concluzie la anvelopele de iarna

Prin urmare, anvelopele de iarna sunt necesare atat pentru un condus legal cat si pentru un condus in siguranta atunci cand temperatura exterioara scade sub 7 grade sau cand sunt precipitatii sub forma de zapada. Nu amanati cumpararea lor, pentru ca s-a dovedit ca vremea este imprevizibila iar precipitatiile pot oricand aparea neanuntate. Decat sa fiti luati prin surpindere, mai bine cumparati din timp un set de anvelope pentru a fi pregatiti. Nu se recomanda sa alegeti un set de cauciucuri doar dupa ratiuni economice si sa faceti rabat de calitate. Ele sunt sinugurul contact pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare starea lor este cruciala pentru o performanta si o siguranta ridicata.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram