Ce este un pulsoximetru - chiar am nevoie de unul acasă?

19 octombrie 2022
Autor:
Ori-cine

Un dispozitiv mic, aflat în vârful degetelor, vă poate oferi informații valoroase despre starea dumneavoastră de sănătate în timpul unui episod de COVID-19 sau al oricărei boli respiratorii.

 

După ce a lucrat zece zile la Spitalul Bellevue din New York, Dr. Richard Levitan a decis să împărtășească cunoștințele sale despre COVID-19. Prea mulți pacienți ajungeau la spital cu niveluri de oxigen periculos de scăzute, ceea ce îi expunea la un risc serios de complicații grave sau de deces.

 

Cu toate acestea, un dispozitiv simplu de casă numit pulsoximetru (în unele locuri se mai numește și saturator) ar putea ajuta pacienții să caute ajutor mai devreme, a spus Levitan.

 

"În spital, atunci când încercăm să decidem pe cine trimitem acasă, unele criterii importante sunt: "Care este nivelul de oxigen, care este pulsul", a explicat Levitan. "Cu un pulsoximetru și un termometru, pacienții pot fi pregătiți și pot fi diagnosticați și tratați înainte de a se îmbolnăvi grav."

 

Mulți medici își sfătuiesc pacienții să își procure un pulsoximetru sau chiar un tensiometru de braț, ceea ce face ca acestea să devină dispozitivele preferate în cazul pandemiei.

 

Ce este un pulsoximetru?

 

Un pulsoximetru este un dispozitiv mic, care arată ca un clește de rufe, dar puțin mai mare și cu un afișaj electronic. Îl puteți pune confortabil pe deget (majoritatea necesită să aveți unghia în sus) și în câteva secunde se aprinde ecranul, arătând o serie de numere care indică nivelul de oxigen din corpul dumneavoastră și ritmul cardiac. Majoritatea oamenilor sănătoși vor avea un nivel de oxigen cuprins între 95 și 98%. Unele persoane cu afecțiuni preexistente pot avea o citire normală mai mică. Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă numărul scade sub 92%. Comandati online pulsoximetru de pe emag.ro

 

Dispozitivul va afișa, de asemenea, ritmul cardiac. Frecvența cardiacă normală a unui adult în repaus variază între 60 și 100 de bătăi pe minut, deși sportivii cu o formă cardiovasculară mai bună vor avea o frecvență a pulsului mai mică.

 

Unul dintre lucrurile de reținut în ceea ce privește citirea unui pulsoximetru este că multe pulsoximetre sunt concepute pentru a fi citite de cineva din fața ta, nu de persoana care îl poartă.

 

Cum funcționează un pulsoximetru?

 

Când vă puneți degetul într-un pulsoximetru, acesta emite diferite lungimi de undă de lumină prin degetul dumneavoastră. Acesta caută hemoglobina, o moleculă proteică din sânge care transportă oxigenul. Hemoglobina absoarbe cantități și lungimi de undă diferite de lumină în funcție de nivelul de oxigen pe care îl transportă. Pulsoximetrul va afișa o citire numerică: un procent care indică nivelul de saturație a oxigenului în sânge. Dacă ați fost la un cabinet medical în ultimii douăzeci de ani, ați folosit un pulsoximetru, pe lângă un tensiometru de braț.

 

Dispozitivul funcționează mai bine cu mâinile calde decât cu cele reci. De asemenea, deoarece nivelurile de oxigen pot fluctua, luați în considerare efectuarea de măsurători de mai multe ori pe zi. De asemenea, încercați să o faceți în diferite poziții: de exemplu, culcat sau stând în picioare. Notați-vă citirile pentru a le împărtăși cu medicul dumneavoastră.

 

Contează ce deget folosesc?

 

Majoritatea tehnicienilor de sănătate vor plasa dispozitivul pe degetele arătătoare, dar un studiu efectuat pe 37 de voluntari a arătat că cele mai bune citiri au fost obținute de la degetul mijlociu al mâinii dominante. Următorul care s-a apropiat cel mai mult a fost degetul mare dominant. Așadar, dacă sunteți dreptaci, folosiți degetul mijlociu al mâinii drepte. Dacă sunteți stângaci, folosiți degetul mijlociu al mâinii stângi. Diferența dintre degete este mică, așa că, dacă preferați degetul arătător, este în regulă.

 

Unghiile lungi sau oja de unghii îmi afectează citirea?

 

Da, lacul de unghii negru poate afecta precizia citirii. Unghiile foarte lungi vor face dificilă introducerea degetului în clemă.

 

Ce se întâmplă dacă îmi scade nivelul de oxigen și care este tratamentul?

 

Dacă citirea scade la 92% sau mai puțin, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Dar nu intrați în panică.

 

Vestea bună este că este mult mai ușor să se stabilizeze un nivel de oxigen care începe să scadă decât unul care este periculos de scăzut.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram