fbpx

Ce este o OIREP și cum te poate ajuta dacă ai o afacere?

În contextul crizei climatice prin care planeta trece, țările din Uniunea Europeană sunt obligate să facă tranziția către o economie circulară. Descoperă în acest articol cum te poate ajuta o OIREP să faci acest lucru și ce implică transferul de responsabilitate.

Ce înseamnă responsabilitatea extinsă a producătorului?

Responsabilitatea extinsă a producătorului este o politică de mediu bazată pe principiul „poluatorul plătește”. Cu alte cuvinte, responsabilitatea cade pe umerii agențiilor economici, nu ale consumatorilor finali.

Potrivit Hotărârii nr. 870/2013 privind aprobarea Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, principiul responsabilității extinse a producătorului se bazează pe 3 obiective de mediu. Totul începe de la îmbunătățirea design-ului produselor, care trebuie proiectate astfel încât să polueze cât mai puțin. La fel de importantă este și reutilizarea produsului și a materialelor, prin intermediul reciclării și a valorificării. Nu în ultimul rând, articolele produse trebuie să aibă un grad înalt de reutilizare. Astfel, responsabilitatea extinsă a producătorului se referă atât la produs, cât și la deșeul rezultat.

Această politică reprezintă un mod prin care agenții economici sunt obligați să facă tranziția către economia circulară. 

Ce este o OIREP?

Companiile se pot ocupa pe cont propriu de toate aceste responsabilități sau pot externaliza sarcinile către o organizație pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului (OIREP). E vorba de fostele OTR-uri, care preiau responsabilitatea de la agenții economici care introduc pe piață produse. 

Concret, o OIREP are următoarele sarcini principale:

  • raportează la Fondul de Mediu cantitatea de ambalaje produse 
  • plătește taxele aferente Fondului de Mediu
  • răspunde în fața autorităților de mediu
  • se asigură că producătorii își îndeplinesc obiectivele de reciclare
  • achită costurile de colectare și sortare a deșeurilor
  • asigură trasabilitatea deșeurilor către reciclatorul final
  • se asigură că deșeurile nu sunt gestionate de operatori ilegali

Totodată, unele OIREP-uri oferă consultanță gratuită și lansează proiecte de educare și conștientizare pentru publicul larg. Desigur, e util pentru agenții economici să afle mai multe informații despre OIREP, printre care cum se plătesc obligațiile față de Fondul de mediu, ce atribuții are responsabilul de mediu sau cum te poate ajuta să faci tranziția către economia circulară.

Beneficiile colaborării cu o OIREP pentru companii

Colaborând cu o OIREP, vei economisi resurse prețioase. În primul rând, fiecare companie ar trebui să angajeze un responsabil de mediu pentru a se alinia la cerințele legale. Acesta nu poate fi orice angajat, ci trebuie să dețină studii superioare și să fi urmat cursuri de formare și perfecționare profesională. Când externalizezi sarcina către o OIREP, vei lucra direct cu profesioniști cu experiență, fără a fi nevoie să faci angajări sau să plătești cursuri costisitoare.

Totodată, vei economisi timp în ceea ce privește managementul deșeurilor și întocmirii rapoartelor de mediu. Ambele procese pot fi destul de complex, motiv pentru care e mai simplu pentru companie să le delege către o OIREP.

În același timp, colaborarea cu o astfel de companie îți asigură îndeplinirea obiectivelor de reciclare. Companiile care nu reușesc să îndeplinească aceste ținte riscă amenzi usturătoare, iar valorile minime ale obiectivelor vor continua să crească treptat până în 2030.

Implementarea mecanismelor de responsabilitate extinsă a producătorului poate fi copleșitoare pentru agenții economici. Transferul sarcinilor către o OIREP vine în ajutorul companiilor pentru a le ajuta să îndeplinească obiectivele de reciclare și să economisească resurse.