Ce este keratoconusul si cum se trateaza?

28 noiembrie 2022
Autor:
Content SEO

Reprezentand o afectiune oculara non-inflamatorie, keratoconusul intra in categoria extaziilor corneene. Persoanele care au de-a face cu keratoconus se confrunta cu deformarea, dar si cu subtierea progresiva a suprafetei corneene.

Care sunt cauzele aparitiei keratoconus?

In primul rand, persoanele care au de-a face cu keratoconus mostenesc genetic aceasta problema. In cazul acestor persoane exista unele defecte calitative la nivelul fibrelor de colagen din alcatuirea corneei. Acest lucru duce la subtierea, dar si la deformarea acesteia. Printre cauzele acestei probleme se mai numara si factorii de mediu precum sunt radiatiile UV, dar si factorii endocrini care se asociaza uneori cu disfunctiile glandei tiroide. Aceasta problema mai este provocata si de factorii imunologici, keratoconusul producand un dezechilibru intre moleculele proinflamatorii, dar si cele antiinflamatorii de la nivelul corneei.

Pacientul care se confrunta cu keratoconus Bucuresti are de-a face cu primele simptome ale acestei probleme in perioada adolescentei. Imediat dupa ce procesul de crestere inceteaza, aceasta problema incepe sa devina una suparatoare pentru pacient. Frecatul ochilor poate duce la aparitia acestei probleme. De asemenea, purtarea indelungata a lentilelor de contact, diversele atopii, precum si expunerea la razele ultraviolete sunt alte motive pentru care aceasta problema poate aparea.

Unul dintre primele simptome care poate aparea si care poate semnala aceasta problema este pruritul si anume mancarimile la nivelul ochilor. In acelasi timp, se mai constata si aparitia, dar si agravarea unor vicii de refractie, lucru care aduce pacientul la oftalmolog. Pacientii se plang de scaderea acuitatii vizuale, iar astigmatismul necorectat determinand incetosarea vederii atat la citit, cat si la distanta. In acest fel, pacientul este nemultumit ca nu gaseste nici un punct in care vederea sa sa fie una cat mai clara. In cazul in care pacientul se confrunta cu keratoconus, vederea este afectata.

La unii pacienti se mai observa si o micsorare a fantei palpebrale prin care se incearca aplicarea unei presiuni asupra globului ocular, scazandu-se gradul de astigmatism si micsorandu-se in acealsi timp fascicolul luminos care traverseaza mediile transparente ale ochiului. Se asigura in acest fel un aparent confort, imbunatatindu-se in acelasi timp acuitatea vizuala.

Una dintre cele mai intalnite modalitati de a trata chirurgical aceasta problema este crosslinkingul. Acesta are ca scop o crestere a rezistentei mecanice a corneei prin crearea unor legaturi intre fibrele de colagen, sub actiunea radiatiilor UV. O alta modalitate de a trata aceasta problema este implantarea de inele intracorneene. Aceasta interventie chirurgicala este menita sa modifice raza de curbura a corneei. Se aplica in acest fel forte mecanice la nivelul acesteia. Transplantul de cornee este o alta modalitate frecvent utilizata de tratare a keratoconusului. Acest transplant este ultima solutie pentru a restaura acuitatea vizuala atunci cand celelalte metode au esuat. In prezent, datorita terapiei preoperatorii agresive, o alta complicatie care poate aparea este cea a vascularizarii grefonului sau a scaderii acuitatii vizuale dupa mai multi ani de la interventia initiala. Medicii aleg asadar cea mai buna modalitate de interventie, astfel incat pacientul sa se bucure de faptul ca nu mai are de-a face cu aceasta problema de sanatate.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram