fbpx

Ce droguri sunt folosite in filmul Fear and Loathing in Las Vegas si cat de periculoase sunt

Aveam doua pungi de iarba, saptezeci si cinci de pelete de mescalina, cinci folii de timbre de LSD, un shaker jumatate plin de cocaina si o galaxie intreaga de droguri colorate care ofera energie, care te linistesc, care te fac sa razi sau sa urli. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute replici din film si a fost folosita pentru a scoate in evidenta cat de mult accent a fost pus pe utilizarea de droguri.

Acest film cult, o comedie iesita din tiparele americane, plina de umor negru si un comportament straniu al personajelor, prezinta modul in care pot fi utilizate drogurile intr-o abordare inedita. Prin urmare, o singura intrebare reiese: cat de periculoase sunt si care sunt, cu adevarat, efectele acestora?

Unul dintre cele mai cunoscute droguri folosite in film este Marijuana. In viata de zi cu zi, este cel mai utilizat drog ilegal din Statele Unite, iar consumatorul sufera de o crestere a ritmului cardiac, dar si a tensiunii arteriale, cat si a ratei de respiratie. De asemenea, ochii devin rosii, gura uscata, crestere subita a apetitului, insa o scadere dramatica a timpului de reactie, ceea ce poate duce la accidente grave daca este consumat la volan.

Mescalina este un alt drog utilizat in film si este extrem de periculos din cauza efectelor halucinogenice care pot dura pana la 12 ore. Exact ca in film, consumatorii au halucinatii si o puternica alterare a constiintei, iar de cele mai multe ori, aceasta stare este intotita de anxietate. Printre alte efecte se numara halucinatii puternice atat cu ochii inchisi, cat si cu ochii deschisi, euforie, o stare fizica inexplicabila, ca de vis, ras necontrolat si o experienta psihedelica.

Cele doua personaje incearca si LSD, cunoscut si sub numele de acid, unul dintre cele mai puternice droguri cunoscute. De ce personajul lui Johnny Depp foloseste LSD? Pentru ca are un efect halucinogenic foarte puternic, insa complet diferit de oricare altul. LSD-ul te poate transforma intr-un adevarat personaj care nu isi poate controla rasul si care se afla intr-o lume magica si da iluzia unei experiente sublime. In film, Raoul Duke halucineaza ca angajatii hotelului sunt soparle surprinse intr-o orgie. In timp ce consumatorul este sub influenta drogului, acesta isi pierde complet controlul si automat devine un pericol pentru cei din jur, cat si pentru el insusi, in special pentru ca halucinatiile pot fi foarte usor confundate cu realitatea.
In una dintre scenele din film, Gonzo il insoteste pe Duke la o conventie anti drog, in timp ce consuma linistiti cocaina. Toata scena comica are loc in timp ce in cadrul conferintei se vorbeste despre cat de periculos este drogul Marijuana. Cocaina ofera o stare generala de plutire intr-un timp foarte scurt si iti da falsa senzatie ca poti face orice, ca esti bun in orice domeniu. Este un tip de drog care creste foarte mult increderea in sine, insa pentru o perioada foarte scurta. Spre deosebire de un drog care are efecte halucinogenice, cocaina afecteaza nu doar mintea, ci si corpul, intr-un mod violent: afecteaza vasele de sange, dilateaza pupilele, creste temperatura corpului si ritmul cardiac, dar poate foarte usor sa cauzeze dureri de cap, complicatii gastrointestinale, greata sau dureri abdominale.

Puteti urmari Fear and Loathing in Las Vegas dintr-o alta perspectiva, din intimitatea propriului camin, maine, sambata, 11 octombrie, de la ora 23:30, cand veti avea ocazia sa-i vedeti pe Johnny Depp si Benicio de Toro in roluri cu adevarat speciale.