fbpx

Ce dimensiune de anvelope sa imi cumpar?

Un schimb obligatoriu pe care orice sofer trebuie sa il faca intr-o perioada de timp il reprezinta cumpararea unor anvelope noi pentru masina. Un set de cauciucuri auto intr-o stare buna este esential pentru un condus sigur si lipsit de evenimente. Pentru a putea conduce in siguranta, trebuie de asemenea sa respectati dimensiunea omologate pentru masina dvs, pentru a fi siguri ca beneficiati de toata performanta masinii si nu riscati o amenda, pentru ca rulati cu anvelope care nu sunt trecute in cartea masinii.

Care sunt cele mai populare dimensiuni de anvelope

Setul de anvelope 175 65 r14 este folosit in special pentru vehicule de mici dimensiuni, de tipul hatchback sau si mai mici. Dimensiunea este una comuna pentru masini cu capacitite cilindrica scazuta, latimea pneurilor neoferind sustinerea necesara pentru un condus foarte sportiv si performante ridicate. Dimensiunea este una foarte comuna, prin urmare veti gasi usor dimensiunea la magazinele de cauciucuri, iar pretul va fi unul acceptabil. Sunt disponibile anvelope 175 65 r14 atat pentru vara, cat si pentru iarna sau all season.

Setul de anvelope 185 65 r15 este printre cele mai clasice si folosite dimensiuni de cauciucuri de catre producatorii auto de modele din clasa compact sau medie. O masina populara care foloseste aceasta dimensiune este Dacia Logan, chiar si Dacia Sandero. Dimensiunea este axata pe confort, avand balonul inalt, 65 mm, absorbind rapid socurile de la gropi sau lovituri in bordura. Dimensiunea nu este axata pe performanta, prin urmare, nu este recomandata daca aveti un stil de condus sportiv format din franari si accelerari bruste.

Setul de anvelope 205 55 16 este alegerea preferata a constructorilor auto pentru autoturisme de genul VW Passat, Golf V sau BMW seria 3, fiind alegerea intre performanta si confort, inaltimea talonului fiind de 55mm, ceea ce ii permite o buna amortizare a socurilor, iar latimea de 205 mm este indeajuns de lata pentru o performanta acceptabila in toata situatiile.

Setul de anvelope 195 70 r15c este folosit de majoritatea constructorilor de autoutilitare, fiind o inaltime indeajuns de lata, 195 mm si inalta, 70 mm, pentru a sustine greutatea incarcaturii si a masinii. O alta dimensiune folosita des pentru vehiculele de marfa este anvelope 225 70 r15c, fiind mai late si preferate pentru vehiculele de mari dimensiuni.