Caz rar in ginecologie: extirparea fara complicatii a unui fibrom de 5 kg

21 august 2013
Autor:
dowmedia08

In urma cu cateva zile a fost efectuata in cadrul Clinicii Fertilia o operatie cu grad inalt de risc, extirparea unui fibrom uterin de 5 kilograme la o pacienta in varsta de 41 de ani, care in urma interventiei a ramas cu organele genitale perfect intacte. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie, a reusit alaturi de echipa sa o performanta medicala rara, deoarece o tumora de o asemenea gravitate presupune in mod normal o operatie de histerectomie, adica extirparea intregului uter.

Interventia a durat 2 ore si a decurs fara complicatii, incizia asemanatoare celei din cadrul unei operatii de cezariana realizandu-se transversal in zona pubiana, astfel incat cicatricea va putea fi acoperita fara probleme de lenjeria intima.

dna. dr. Ruxandra Dumitrescu.jpg„Chiar si in cazul unor tumori mai mici, medicii recomanda extirparea intregului uter, ceea ce va presupune ulterior imposibilitatea obtinerii unei sarcini. In cazul de fata, fibromul devenise vizibil la nivelul abdomenului, depasind in inaltime ombilicul cu aproximativ doua degete, si a ajuns la o asemenea dezvoltare deoarece pacienta in varsta de 41 de ani, care nu are copii la momentul actual, a amanat efectuarea operatiei tocmai din dorinta de a fi parinte.

Pregatirea preoperatorie a constat in adminstrarea unui tratament cu scopul de a diminua cat mai mult posibil volumul de sange pierdut in timpul operatiei, care a decurs apoi fara complicatii, astfel incat pacienta a fost externata la trei zile de la interventie. Menstruatia va aparea peste o luna, iar conceperea unui copil va fi posibila in sase luni de la efectuarea operatiei. Bineinteles, exista si o posibilitate destul de mica de recidiva, insa tumora nu va mai ajunge in niciun caz la asemenea dimensiuni”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie in cadrul Clinicii Fertilia.

Ce este fibromul uterin

Numit si “tumora fibroasa”, “leiomiom” sau “miom”, fibromul uterin este o tumora necancerigena intalnita la femei inainte de aparitia menopauzei, statisticile aratand ca pana la depasirea pragului de 50 de ani, aproximativ 80% dintre ele se confrunta cu aceasta problema.

Afectiunea se prezinta drept o masa celulara dezvoltata in exces la nivelul uterului – in interiorul cavitatii uterine, in exterior sau in grosimea peretelui acesteia, si are o evolutie spontana, astfel incat dimensiunea finala la care poate ajunge este imposibil de estimat.

In general, insa, marimea poate varia de la un milimetru la 20 de centrimetri, iar greutatea poate atinge chiar si 12 kg in cazurile in care nu este tratat la timp.

Simptome

Primele semne ale aparitiei unui fibrom uterin isi pot face simtita prezenta treptat, pe parcursul a cativa ani sau rapid, in doar cateva luni. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care sufera de aceasta afectiune nu prezinta simptome grave si exista posibilitatea ca ele sa nu necesite tratament pe parcursul vietii.

In cazurile in care simptomatologia fibromului uterin devine o problema, primul semn care ar trebui sa ingrijoreze este dificultatea in a obtine o sarcina. Femeile ar trebui sa consulte medicul atunci cand prezinta o menstruatie abundenta (care poate favoriza aparitia anemiei), dismonoree, sangerari prelungite sau aparute inainte ori dupa ciclul menstrual, durere in abdomen, pelvis sau partea inferioara a spatelui, contact sexual dureros, probleme urinare, nastere prematura sau avort spontan.

Optiuni de tratament

In cazul in care pacienta se confrunta cu un fibrom de dimensiuni reduse, tratamentul poate fi medicamentos, cu scopul de a regla ciclul menstrual, de a anula simptomele tumorii si de a o impiedica sa creasca.

Insa atunci cand fibromul devine voluminos, simptomele sunt deranjante si afecteaza stilul de viata, iar tumoarea mult prea mare apasa pe organele din jur (vezica urinara, intestine, rect), singura modalitate de tratament ramane interventia chirurgicala cand, in functie de gravitate, se poate extirpa doar fibromul sau uterul in totalitate.

Aceasta modalitate de tratament este cea mai indicata si absolut necesara in cazul fibroamelor supradezvoltate, care prezinta riscul unor complicatii majore.

Consecintele operatiei clasice de extirpare a uterului

In general, pacientele care au suferit o interventie de extirpare a uterului pentru tratarea fibromului uterin au experimentant ulterior efectele adverse ale acestei proceduri. Studiile arata ca peste 70% dintre ele au prezentat modificari de personalitate, iritabilitate, oboseala cronica si pierderea energiei, la care s-au adaugat si dificultatile in relationarea cu cei din jur, pierderile de memorie de scurta durata, anxietatea, absenta orgasmului si uscaciunea vaginala intalnite la peste 50% dintre ele.

Despre Clinica Fertilia

Fertilia, clinica ultraspecializata in infertilitate, medicina materno-fetala si ginecologie complexa, se afla in lista unitatilor sanitare incluse in subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer al Ministerului Sanatatii.

Pe langa echipa medicala cu experienta de peste 17 ani in sistem particular si de stat, clinica cuprinde si cabinete de consultatie, bloc operator cu ventilatie proprie, laborator de embriologie, crioprezervare, laborator de citogenetica si singurul laser pentru PDG din Romania. Astfel, tehnologia de ultima ora, unica in tara, respectarea celor mai stricte standarde de operare si personalul medical calificat, garanteaza obtinerea celor mai bune rezultate.

Contact Clinica Fertilia

Adresa: Bucuresti Str. Tudor Vianu nr 9, sector 1, Bucuresti

Tel.: 021 311 22 11

0724 500 020 / 0742 066 952

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram