Cateva curiozitati ale limbii romane pe care le poti afla chiar in cadrul orelor de meditatii la limba romana

15 aprilie 2018
Autor:
Ori-cine

Dincolo de notiunile de vocabular, fonetica sau sintaxa cunoscute de catre o buna parte a absolventilor de scoala, limba romana ascunde adevarate “capcane”, care dau uneori batai de cap pana si unor absolventi ai Facultatii de Litere. Si aici nu facem referire doar la unele chichite gramaticale care tin de cunoasterea aprofundata a morfologiei sau a sintaxei! Este vorba, mai degraba, de o serie de constructii care definesc vocabularul limbii, care nu mai greu de inteles de catre un nespecialist.

Desi nu fac parte din programa scolara, aceste mici “provocari” a gramaticii pot face subiectul unor dezbateri constructive, menite sa largeasca orizontul de cunostinte ale elevilor cu inclinatie spre realizarea de performante in acest domeniu. Pot fi discutate impreuna cu cadrul didactic al unui centru privat de meditatii limba romana din Bucuresti, sau cu profesorul care ii pregateste in vederea sustinerii evaluarilor nationale.

Universul curiozitatilor ce pot atrage atentia in cadrul meditatiilor la limba romana

Daca v-ati intrebat vreodata care este cel mai lung existent in dictionarul explicativ al limbii romane, ce cuprinde o singura vocala in fiecare silaba, ei bine, acesta este “abracadabranta” potrivit adevarul.ro. Cuvantul insumeaza un numar total de 14 litere si are ca sinonime termenii “bizar”, ciudat”, “incalcit”, “cu totul neobisnuit”.

De asemenea jurnalistii Adevarul au ajuns la concluzia ca litera “C” este cea cu care incep cele mai multe cuvinte din limba romana. Nu mai putin de 19750 de termeni diferiti se regasesc in cuprinsul DEX!

Iar lista curiozitatilor care pot fi analizate in care orelor particulare de pregatire in cadrul meditatiilor la limba romana continua! Potrivit filologilor, singurul cuvant din limba romana, ce contine patru consoane succesive in ultima silaba este “kitsch”, un termen de sorginte germana utilizat, de regula, pentru a defini un obiect decorativ de prost gust.

De cealalata parte, cel mai lung cuvant care incepe si de termina cu o vocala, iar in mijlocul sau se regasesc doar consoane, este evident adverbul “inspre”.

La categoria “Cel mai lung cuvant din DEX”, cu siguranta se cuvine sa amintim termenul medical “electroglotospectrografie”, care, potrivit DEX, se refera la acea “metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbiri realizata prin intermediul analizei impulsurilor obtinute cu ajutorul electroglotografului”.

Localitatea Constantinesti este cunoscuta drept cel mai lung toponim format dintr-un singur cuvant, existent in vocabularul limbii romane, in timp ce localitatea salajeana Ip este considerat cel mai scurt toponim, fiind compus din doar doua litere.

Meditatii limba romana: pregatire accelerata pentru examenul de Bacalaureat si Evaluare Nationala

Din ultimele stiri furnizate de catre Ministerul Educatiei Nationale, cei 266702 de profesori din mediul urban si 148413 de cadre didactice care activeaza in mediul rural isi pregatesc asiduu elevii in vederea sustinerii examenelor nationale din aceasta vara.

Cadrele didactice cu o buna reputatie in domeniul limbii romanii cu greu mai gasesc un loc pe agenda lor de meditatii la limba romana. Pana si centrele care organizeaza meditatii la limba romana in Bucuresti au devenit neincapatoare, dovada ca problemele de gramatica a limbii si cele de teorie literara le cam dau de furca viitorilor absolventi de gimnaziu si liceu.

La Evaluarea Nationala, absolventii claselor a VIII-a vor avea de raspuns la intrebari de fonetica, vocabular, notiuni generale de prozodie. O alta parte a subiectelor vor testa cunostintele de morfologie si sintaxa, cat si elemente de baza de literatura.

La Bacalaureat, primul subiect pune accent pe intelegerea textului, cel de-al doilea va evalua capacitatile de argumentare dobandite de catre proaspetii absolventi ai liceelor, in timp ce ultimul subiect vizeaza cunoasterea unei opere reprezentative apartinand unui scriitor canonic.

Site-ul meditatii-orice.ro este un loc rezervat principalelor discipline scolare unde puteti regasi toate detaliile legate de programele de bac, lectii si exercitii rezolvate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram