fbpx

Cât costă un metru cub de gaze naturale?

Transformările care au avut loc în sectorul gazelor naturale au determinat schimbarea cadrului legislativ și de reglementare la noile circumstanțe. Piața gazelor naturale din România a fost liberalizată începând cu data de 1 iulie 2020. În consecință, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la consumatorii casnici nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ele formându-se liber pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale.

 

Ce trebuie să știi atunci când alegi furnizorul de gaze naturale?

Pentru a încheia un contract de furnizare a gazelor naturale, consumatorii finali trebuie să identifice oferta de furnizare potrivită nevoilor lor. În vederea adoptării deciziei privind alegerea  unui furnizor de gaze, se recomandă consumatorilor finali să acorde o mare atenție atât ofertei de preț cât și condițiilor asociate prețului de furnizare a gazelor din ofertă, deoarece acestea pot să sufere modificări în funcție de furnizor. Trebuie specificat faptul că prețul final al gazelor naturale cuprinde prețul de furnizare, tarifele de transport și distribuție, acciza la gaz și TVA-ul.

 

Cât costă 1m3 de gaze?

Cele mai multe oferte de pe piață cuprind un contract de furnizare gaze naturale având un preț fix și concurențial, pentru un interval de 12 luni, la care poate fi adăugat un abonament special pentru clienții cu un consum semnificativ pe timp de iarnă. În prezent, unul dintre cele mai convenabile prețuri existente pe piață pentru furnizarea gazelor naturale este de 77 lei/MWh, dar mai sunt furnizori cu oferte care includ  prețuri peste  de 125 lei/MWh. Conform conversiei consumului de gaze naturale, 0,011 MWh reprezintă 1m3 de gaze. 1MWh înseamnă 94,79 m3 . Luând ca exemplu prețul unitar de 128 lei/MWh, împărțim 128 la 94,79m3, la care adăugăm TVA-ul și iese prețul de 1,60 lei. În funcție de prețul final de furnizare, tariful unui m3 de gaze poate varia de la 1,60 lei până la 2-2,2 lei.

 

Cum poți compara ofertele furnizorilor de gaze naturale?

Este esențial ca potențialul client să se informeze corect cu privire la ofertele puse la dispoziție de către furnizorii de gaze naturale, la clauzele contractuale propuse și perioada de valabilitate a prețului menționat în ofertă. În sprijinul consumatorilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus la dispoziție un comparator oferte online menit să compare prețurile din ofertele furnizorilor în funcție de criteriile alese de aceștia (modalități de plată, mijloace de transmitere a facturii, prevederi referitoare la penalizări etc).

Trebuie adus la cunoștința consumatorilor faptul că procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este accesibil și gratuit și nu implică schimbări de natură tehnică. Clientul final poate înceta contractul actual oricând, dar cu condiția îndeplinirii obligațiilor din vechiul contract.