Care sunt riscurile purtarii necorespunzatoare a lentilelor de contact

27 octombrie 2021
Autor:
Ori-cine

Lentilele de contact lunare sunt un instrument confortabil si practic de corectie optica care ajuta la focalizarea corecta a imaginilor obiectelor la diferite distante. Milioane de utilizatori din intreaga lume au ales sa inlocuiasca traditionala pereche de ochelari de vedere cu un set de lentile de contact lunare, zilnice sau anuale.

Lentilele de contact au numeroase avantaje si multiple beneficii, insa nerespectarea anumitor recomandari poate duce la aparitia unor simptome neplacute: senzatie de corp strain, intepaturi, arsuri, infectii cauzate de suprautilizare. Problemele care pot aparea nu sunt grave, atunci cand sunt depistate la timp si se actioneaza de la primele semne.

Iata cateva riscuri la care trebuie sa fii atent.

 

Nu depasi termenul de valabilitate!

In cazul în care lentilele sunt utilizate o perioada mai lunga de timp decat cea specifica produsului, exista riscul ca ochiul sa nu mai fie oxigenat si hidratat corect. Astfel, corneea se poate umfla, apar eroziunile corneene, edemul cornean, roseata. Chiar daca noile lentile de contact folosesc materiale permeabile pentru oxigen, dupa perioada de purtare recomandata, ele isi pierd din transmisibilitate si se degradeaza. De aceea, este important sa respecti termenul de utilizare. De exemplu, in cazul unei perechi de lentile de contact lunare, de pe lentile.info, perioada de utilizare nu ar trebui sa depaseasca o luna.

 

Atentie la infectiile corneene!

Apariția unei infectii coreene poate fi semnalata prin simptome precum: durere in jurul ochiului, sensibilitate la lumina, lacrimare abundenta, inrosirea zonei ochiului. In acest caz, lentilele trebuie scoase si cel mai indicat este sa te programezi de urgenta pentru un consult oftalmologic.

 

Aparitia conjunctivitelor

Conjunctivita giganto-papilara (o forma de conjunctivita alergica) poate aparea ca urmare a depunerilor de proteine pe suprafata lentilei si are ca simptome: vedere incetosata, sensibilitate la lumina, senzatie de mancarime sau arsura a ochilor. Pentru a evita o astfel de problema, lentilele trebuie dezinfectate corect, respectand conditiile de igiena, iar termenul de purtare nu trebuie depasit.

 

Evitarea riscului infectarii ochilor

Evitarea riscului infectarii ochilor se realizeaza prin intretinerea corecta, curatarea si depozitarea corespunzatoare a lentilelor de contact cu purtare extinsa, cum ar fi lentilele de contact lunare.

Pentru intretinerea corecta a lentilelor de contact, pe langă lenscase, este nevoie si de o solutie de curatare. Pe durata purtarii, lentilele de contact pot capta o serie de impuritati, praf, alergeni. Pentru a evita iritatiile sau alte probleme, lentilele se vor curata dupa fiecare purtare cu o solutie speciala pentru hidratarea, curatarea, clatirea, dezinfectarea si pastrarea acestora.

De asemenea, pentru o intretinere corecta, lentilele de contact trebuie purtate de o singura persoana si nu se imprumuta altui purtator. Pentru curatare sau clatire, nu folosi apa de la robinet, deoarece aceasta poate contine bacterii care ajung pe lentila si iti pot cauza infectii serioase.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram