Care sunt principalele reguli de schimbare a vitezelor la motocicleta

23 aprilie 2023
Autor:
Ori-cine

Cutia de viteze a unei mototociclete este diferita fata de cea corespunzatoare unui vehicul pe 4 roti. In general, motociclistii trebuie sa tina cont ca schimbarea vitezelor fin şi repede necesită antrenament, dar odată invăţată, va reduce teama pe motocicletă şi te va ajuta să menţii controlul.

Ţine minte: în permanenţă foloseşte treapta de viteză corectă pentru viteza cu care circuli, indiferent dacă ea creşte sau scade. Se poate pierde controlul şi dacă vitezele sunt folosite incorect la decelare, viraje sau pante.

Atunci cand actionezi pedala schimbatorului de viteze, trecere intr-o treapta de viteze superioara se realizeaza aproape instant.

Schimbarea în jos a vitezelor


Schimbarea vitezelor în jos poate fi mult mai dificilă de efectuat lin, decât schimbarea în sus. Iată cum se face:
• trebuie oprita accelerarea;
• strângi ambreiajul şi accelerezi puţin, cu o mişcare fermă, împingi schimbătorul de viteze în jos cat de departe merge şi îl eliberezi;
• eliberezi ambreiajul complet, dar gradual, în timp ce accelerezi, pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorită de mers.

Asigură-te că mergi suficient de încet când schimbi într-o treaptă inferioară. Dacă mergi prea repede, motocicleta te va zdruncina şi roata din spate se poate bloca. Acest lucru este mai probabil să se întâmple când schimbi în treapta întâi sau când mergi în pantă. În aceste împrejurări, trebuie să foloseşti frânele pentru a încetini suficient pentru a schimba viteza în siguranţă.

Schimbarea vitezelor in viraje


Nu schimba vitezele în viraje, decât în situaţii excepţionale. O schimbare bruscă a puterii pe roata din spate o poate bloca sau răsuci, provocând un derapaj. Cel mai bine este să schimbi vitezele înainte de intrarea în viraj.

 

Cum pornesti motocicleta in rampa?


Este mult mai dificil sa pornesti motocicleta in rampa decat pe teren plat.

Pericolul de a da inapoi si de a-l lovi pe cel din spate sau de a se opri motorul este mai mare.

Iata cea mai buna metoda:

1. Foloseste frana fata pentru a tine motocicleta in timp ce porniti motorul si cuplati in prima treapta de viteza.
2. Treci pe frana de picior pentru a tine motocicleta in timp ce actionati acceleratia cu mana dreapta.
3. Accelereaza un pic mai mult pentru mai multa putere.
4. Debreiaza usor si lasa usor frana spate in timp ce accelerati progresiv. Daca demarezi prea repede, te poti ridica pe roata din spate sau motorul se poate opri.
5. Elibereaza frana de picior in timp ce motorul incepe sa se opreasa, iar ambreiajul va tine motocicleta.

Schimbarea vitezei ar trebui făcută în următoarea ordine:

-Acţionarea ambreiajului (cu mâna stângă)

-Schimbarea efectivă a treptei (cu piciorul stang)

-Eliberarea ambreiajului

Folosirea acceleraţiei în timp ce eliberezi ambreiajul, va adăuga fineţe în schimbarea treptelor de viteză. Fii atent să nu accelerezi prea mult în fiecare treaptă şi să schimbi înainte ca motorul să înceapă să lucreze din greu. Dacă nu eşti pe pistă, nu este niciun motiv să abuzezi de motor.

Dacă sună complicat, nu-ţi face griji; este mai uşor decât pare!


sursa behance.net

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram