Cand sa ti faci griji de anvelopele de iarna

O schimbare importanta pentru toti soferii odata cu scaderea temperaturilor si schimbarea vremii este montarea unor anvelope potrivite. Legislatia in vigoare stipuleaza ca orice autoturism care circula pe drumurile publice in timpul unor conditii meteorologice nefavorabile (polei, gheata, zapada, temperaturi cu minus, etc) trebuie sa fie echipat cu anvelope iarna. Daca un agent de circulatie constata ca sunt montate anvelope nepotrivite pe autoturism in cazul in care situatia o cere, riscati atat o amenda contraventionala cat si suspendarea talonului.

Cadrul legislativ este clar si nu exista abateri de la acesta, trebuie montate anvelope de iarna pe masina daca temperatura si precipitatiile o cer. Exista insa si un alt cadru si anume acel preventiv. Se recomanda sa fie montate anvelope de iarna atunci cand temperatura scade sub 7 grade celsius. Motivul este unul clar explicat atat in toate testele jurnalistilor auto cat si in recomandarile producatorilor de cauciucuri. Anvelopele de vara pierd mare parte din proprietati si performante odata ce temperatura exterioara scade sub 7 grade. Durata de franare este marita, consumul de carburant crescut iar siguranta resimtita in timpul condusului este diminuata considerabil.

In aceeasi logica, un set de cauciucuri iarna folosite dupa ce temperatura exterioara creste peste 7 grade, isi pierd mare parte din proprietati si performante. Se uzeaza mult mai intens, ofera un randament kilometric scazut, au o stabilitate precara in viraje si gradul de siguranta resimtit este scazut. In cazul verii, o serie de soferi aleg sa ruleze tot cu anvelope de iarna pentru ca nu exista o legislatie in acest sens, care sa oblige montarea unor anvelope potrivite vremii. Acesta practica este in detrimentul performantelor si sigurantei condusului, cat si in detrimentul financiar al soferului. Daca folositi anvelope de iarna in timpul verii le veti uza mult mai rapid, prin urmare cand va sosi din nou sezonul rece, veti fi nevoiti sa achizitionati un nou set de cauciucuri iarna.

Trebuie sa tineti cont ca sezonul rece se apropie iar temperaturile vor scadea considerabil dupa luna octombrie. Veti fi nevoiti, atat pentru siguranta condusului cat si pentru a nu primi amenda sau a risca sa vi se suspende talonul, sa montati anvelope iarna potrivite pentru conditiile de drum. In cazul in care aveti un set de la sezonul trecut, este recomandat sa verificati riguros starea lor inainte de montare. Este important sa nu fie prezente galme, crapaturi sau alte deformari pe suprafata de contact