Cand e momentul sa montezi cauciucuri noi

Pneurile sunt o necesitate pentru orice masina pentru a se putea deplasa. Ele alcatuiesc trenul de rulare impreuna cu jantele, prin urmare este necesar ca ele sa fie in stare buna, pentru a putea conduce in siguranta si la o performanta ridicata. Prin urmare, este necesar sa analizati atent constructia si starea profilelor, inainte sa plecati la drum cu masina. Puteti observa foarte usor defectiuni cu ochiul liber sau la o inspectie mai atenta pe un stand eventuale nereguli ale anvelopelor sau ale jantelor, ce scad drastic siguranta condusului si performanta pe care o ofera masina. Se recomanda sa montati cauciucuri noi daca depistati multe nereguli cu situatia anvelopelor prezente pe masina si sa nu amanati acest schimb, fiind necesar pentru o buna functionare a masinii.

 

La ce sa fiti atenti cand inspectati starea cauciucurilor de pe masina:

  • forma flancului

Flancul anvelopei este o zona de contact, fiind plasata pe lateral unde pot aparea diverse socuri sau lovituri in timp mersului, de borduri sau alte obiecte. Astfel in timp, flancul anvelopei poate dezvolta galme de la socuri mecanice sau pot aparea taieuri sau rupturi, ce scad drastic gradul de siguranta oferit de catre cauciucuri. Daca observati taieturi pronuntate sau galme ce maresc riscul de explozie, este necesar sa montati cauciucuri noi in cel mai scurt timp, pentru a evita o situatie nefericita precum explozie sau accident cauzat din cauza pierderii controlului.

  • uzura si tipul de uzura al pneurilor

Uzura este un factor decisiv in procesul de schimbare al anvelopelor, in special gradul de uzura si tipul de uzura. Pentru a putea face o decizie obiectiva, exista o serie de mici blocuri de cauciuc la baza benzii de rulare. Cand se ajunge la ele, este un indicativ clar ca setul de cauciucuri auto este uzat si necesita schimbat cu anvelope noi. Un alt detaliu il reprezinta tipul de uzura. In timp, datorita defectiunii sistemului de directie, setul de anvelope se poate uza neuniform, mai mult pe o parte, ducand in timp la un mers deficient al masinii si o performanta scazuta. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la gradul de presiune prezent in anvelope, daca rulati o perioada de timp ridicata cu presiunea prea scazuta, riscati sa uzati anvelopele intens pe margine, iar daca aveti presiunea ridicata, riscati uzura anvelopelor pe mjloc.

  • uzura meteo

Aceasta uzura este prezenta in special la seturile de cauciucuri ieftine cu o vechime ridicata, care au fost depozitate in conditii nepotrivite la soare si prezinta rupturi fine pe toata marginea flancului. Aceste rupturi meteo scad drastic rezistenta cauciucului la socuri si la viteza. Daca depistati un grad ridicat de uzura meteo, este important sa schimbati pneurile cu un set nou, rezistenta celor vechi fiind scazuta drastic.

 

Prin urmare, exista o serie de aspecte tehnice si fizice la care puteti fi atenti atunci cand inspecati cauciucurile, pentru a vedea daca este necesar sa montati cauciucuri noi. Va recomandam sa optati pentru achizitia de cauciucuri online daca situatia o cere, avand un cost mai scazut de achizitie si puteti sa le platiti atat in rate cat si integral.