Camere frigorifice pentru produse alimentare, dotări absolut necesare astăzi

Unul dintre cele mai populare tipuri de sisteme de refrigerare aflate în proprietatea unei firmei cu profil alimentar este camera frigorifică. Indiferent că este vorba de un restaurant, cantină, supermarket sau de orice alt loc unde trebuie ca să se păstreze produse proaspete destinate consumului populației în stare congelată ori la temperaturi foarte puțin deasupra limitei înghețului, acest echipament frigorific își dovedește pe deplin utilitatea.

Camerele frigorifice permit deținerea unor stocuri mai mari de produse ușor perisabile

Camerele frigorifice sunt spații de depozitare pentru mărfurile perisabile care au cu suprafețe relativ mici, deși mai mari decât cele ale unor congelatoare obișnuite sau vitrine comerciale. Ele permit asigurarea agenților economici cu niște cantități de produse suficiente pentru vânzare, fără a se înregistra sincope în activitatea pe care o desfășoară.

Indiferent că vorbim de o bucătărie profesionistă unde trebuie să existe materii prime suficiente, de o firmă de catering unde mâncarea gata preparată ori semipreparată trebuie ținută la rece, de un magazin de cartier cu profil alimentar ori de un supermarket, aceste echipamente frigorifice sunt absolut necesare.

La fel ca orice sistem de conservare cu ajutorul frigului, camera frigorifică folosește un evaporator în interiorul aparatului și un condensator în afara unității propriu-zise, pentru a ține căldura în exterior și o temperatură scăzută în interior.

Cu toate acestea, de regulă instalația de frig formează un tot unitar (monobloc), deși se întâlnesc și camere frigorifice unde compresorul și celelalte elemente tehnice se găsesc la oarecare distanță de pereții incintei de stocare respective.

Pentru a face mai eficientă funcționarea camerei de frig, pereții echipamentului sunt izolați, la fel podeaua și tavanul. Ca material izolator se utilizează anumite varietăți de spumă poliuretanică ce este poziționată între pereții confecționați din oțel sau aluminiu (sub formă de sandwich).

Perdele speciale pentru o izolare suplimentară a camerelor frigorifice

Izolarea camerei frigorifice este foarte importantă, deoarece păstrează la nivel constant temperatura din interior, indiferent de aceea exterioară, ambientală, fapt ce solicită mai puțin evaporatorul și condensatorul, prelungind astfel durata de funcționare a echipamentului și un consum de energie electrică mai redus.

Mai ales când este vorba de niște camere frigorifice unde se umblă frecvent pentru a se pune și scoate mărfuri, se mai pot utiliza și anumite perdele speciale la intrare, pentru a împiedica aerul mai cald din exterior ca să pătrundă în interiorul echipamentelor frigorifice și să destabilizeze, fie și pe termen scurt, temperatura setată a exista în spațiile unde sunt stocate bunurile respective.

Acest element auxiliar de protecție scade la rândul său consumul de curent necesar funcționării instalației de frig pentru a restabili condițiile climatice de depozitare necesare produselor perisabile.

O perdea de acest gen menită a fi un scut suplimentar împotriva fluctuațiilor termice nedorite poate să fie materială, din foi de plastic gros, de regulă decupate sub forma unor benzi pentru a se ușura pătrunderea lucrătorilor în camerele frigorifice de dimensiuni mai mari, ori chiar niște perdele de aer rece, care, desigur, cresc un pic consumul de energie electrică.

Producătorii de asemenea echipamente speciale depozitării produselor perisabile vin în întâmpinarea clienților cu noi și noi modele de acest gen, tot mai performante, care permit reglaje simple de la panourile de control exterioare sau chiar de la distanță, cu ajutorul unor telecomenzi speciale, consumă mai puțină energie și sunt realizate din materiale de ultimă generație cu proprietăți deosebite.