Bolile tiroidiene la copii

23 august 2020
Autor:
Content SEO

Desi bolile tiroidiene apar mai rar la copii decat la adulti, semnele si simptomele pot fi similare. Cu toate acestea, exista cateva diferente importante care trebuie clarificate.

Tiroida este o glanda situata in partea din fata a gatului, chiar sub marul lui Adam. Este responsabila pentru rata tuturor proceselor metabolice si chimice din corpul nostru si afecteaza fiecare celula, tesut si organ. Glanda tiroida este, prin urmare, esentiala pentru viata, crestere si dezvoltare.

Cand glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni (este hiperactiva), afectiunea se numeste hipertiroidie (hipertiroidism). Cand produce prea putini hormoni tiroidieni (subactiva sau lenesa), afectiunea se numeste hipotiroidie (hipotiroidism).

Copiii cu afectiuni tiroidiene sunt, in general, tratati de un endocrinolog pediatru sau de un pediatru. Daca ai si tu un copil pe care il suspectezi ca sufera de o afectiune a tiroidei, nu ezita sa il duci la medicul pediatru sau la o clinica de endocrinologie Craiova pentru a fi consultat si, eventual, pentru a primi tratamentul de care are nevoie. Dupa cum am mai spus, sanatatea tiroidei este esentiala pentru dezvoltarea organismului!

Hipotiroidismul congenital

Hipotiroidismul congenital este o afectiune care apare la copiii nou-nascuti, incidenta sa fiind de 1 la 4000 de cazuri. Se caracterizeaza prin pierderea functiei tiroidiene ca o cauza a unei dezvoltari anormale a glandei tiroide. In unele cazuri, glanda tiroida este total absenta. Aproximativ 10% din cazuri sunt cauzate de un defect enzimatic care duce la o deficienta de hormoni, o deficienta de iod si la o anomalie a glandei hipofize. Daca diagnosticul nu se pune la timp, iar tratamentul nu este administrat imediat, hipotiroidismul congenital poate duce la defecte de crestere si dezvoltare si retard mental sever.

Hipertiroidismul la nou nascuti

Hipertiroidismul, care se caracterizeaza printr-o glanda tiroida hiperactiva, este observat doar ocazional la nou nascuti. Aceasta afectiune este denumita hipertiroidism neonatal.

Daca mama are boala Graves, anticorpii care stimuleaza tiroida din sangele ei pot traversa placenta si pot stimula glanda tiroida a copilului nenascut, producand astfel prea multi hormoni tiroidieni. Acesti anticorpi stimulanti pot fi masurati, fapt ce ar fi de mare ajutor pentru a prezice riscul unui nou nascut afectat. Unii nou nascuti nu vor fi afectati daca nivelul anticorpilor este scazut. Nu va fi necesar niciun tratament, deoarece anticorpii mamei se vor curata curand de fluxul sanguin al bebelusului, de obicei in 2-3 luni.

Cu toate acestea, in circumstante rare, nivelurile de anticorpi stimulanti sunt suficente pentru a determina tirotoxicoza severa. In asemenea cazuri se impune administrarea imediata a tratamentului cu medicamente antitiroidiene pentru a corecta dezechilibrul hormonal.

Nou nascutii cu hipertiroidism avansat pot prezenta simptome similare celor la adulti, cum ar fi puls extrem de rapid, iritabilitate, piele umeda si inrosita si un apetit alimentar crescut. Din fericire, tratamentul cu medicamente antitiroidiene este sigur si eficient si este necesar doar pentru o scurta perioada de timp, pana cand anticorpii stimulanti trec din fluxul sanguin al bebelusului.

Tiroidita Hashimoto

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului la copii si adolescenti este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna. Aici, propriul sistem imunitar al organismului ataca glanda tiroida, impiedicand producerea normala a hormonilor tiroidieni.

Debutul acestei afectiuni poate aparea la orice varsta, iar diagnosticul poate fi usor trecut cu vederea ani de zile, deoarece simptomele hipotiroidismului se dezvolta foarte lent. Pe masura ce glanda tiroida devine din ce in ce mai lenesa, modificarile fizice si mentale vor deveni mai evidente.

Adesea, primul semn este ca ritmul de crestere al copilului scade neasteptat, iar dezvoltarea scheletului este intarziata. Copilul poate avea, de asemenea, o umflare evidenta a gatului (gusa), deoarece glanda tiroida se inflameaza. Pot aparea si alte simptome, cum ar fi oboseala neobisnuita sau letargie, mancarime a pielii, sensibilitate crescuta la frig, crestere in greutate, concentrare slaba, constipatie si lipsa de energie.

Daca se suspecteaza hipotiroidism, se face un simplu test de sange, masurand nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4 si nivelul hormonului de stimulare tiroidiana TSH in sange. Prezenta anticorpilor tiroidieni este si ea utila in confirmarea diagnosticului.

Tratamentul pentru tiroidita Hashimoto la copii si adolescenti este acelasi ca la adulti si presupune luarea de hormoni tiroidieni de substitutie. Din pacate, tratamentul se ia zilnic, toata viata. Doza de hormoni tiroidieni trebuie masurata periodic, deoarece cerintele organismului pentru hormoni variaza in functie de varsta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram