Bisericile fortificate din Transilvania, obligatoriu de vazut pentru orice roman

Din ce in ce mai multi romani, pasionati de calatorii, aleg sa descopere lumea zburand fie in tari din Europa, fie peste Ocean. Lumea este, intr-adevar, impresionanta, insa ceea ce putini stiu este ca Romania ofera o multime de atractii turistice, la fel de interesante ca cele descoperite in afara tarii. Este adevarat ca nu sunt la fel de promovate si ca la capitolul de ingrijire a obiectivelor stam prost. Este inca un motiv sa vezi tot ceea ce are de oferit Romania cat mai repede. Din fericire, exista numeroase excursii interne care iti dezvaluie obiective romanesti si, desi proaste, drumurile care strabat tara te duc in aproape orice loc iti doresti.

Printre obiectivele neglijate, insa deosebit de frumoase, se numara bisericile fortificate din Transilvania. Exista aproximativ 160 de biserici fortificate in Romania, dintre care 52 sunt deschise turistilor. Unele dintre acestea impresioneaza prin marime, altele prin istorie si altele prin modul in care s-au conservat. Daca unele biserici au intrat in circuitul turistic de foarte multa vreme si sunt extrem de cunoscute, altele sunt descoperite cu uimire chiar si de romanii care locuiesc alaturi de ele.

Care sunt cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania?

Cea mai cunoscuta biserica este Biserica Neagra din Brasov. Aceasta atrage in fiecare an peste 220000 de turisti si are cu ce, in conditiile in care impresioneaza prin marime si prin arhitectura. De asemenea, foarte cunoscuta este si Catedrala Evanghelica din centrul Sibiului, cu peste 100 000 de turisti anual.

Din pacate, dintre cele 52 de biserici intrate in circuitul turistic doar o parte reusesc sa atraga mai mult de 5000 de turisti in fiecare an, iar reprezentantii lor sustin ca s-ar putea sustine singuri doar daca ar avea peste 30 000 de turisti.

Exista si o parte buna, insa. In ultimii ani au fost organizate din ce in ce mai multe evenimente prin care se incearca constientizarea importantei bisericilor fortificate. S-a creat chiar si un card turistic prin care cei care doresc sa descopere cat mai multe biserici, pot plati doar 50 de lei.

Care sunt bisericile pe care nu trebuie sa le ratezi?

Cele 52 de biserici care pot fi vizitate sunt prea multe pentru o singura vacanta. Este bine sa vizitezi, totusi, bisericile UNESCO din Calnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer si Darju, Bisericile medievale din Sibiu, Medias, Bistrita, Orastie, Sebes, Sighisoara si Brasov si alte biserici care impresionieaza prin frumusete, cum ar fi Cisnadioara, Carta, Harman, Cincsor sau Malancrav.