Bancile scolare de demult si birourile scolarilor de astazi

1 august 2022

Vreme de aproape o suta de ani, pana prin anii 2000, bancile scolilor din Romania aratau (si se foloseau) la fel. De fapt, atat noi cat si bunicii ori parintii nostri am folosit banci de lemn, pentru doi elevi. Aveau in interior un spatiu de depozitare, erau solide si blatul de lucru era inclinat inspre scolari. Respecta insa bancile ori birourile de azi pentru copii aceleasi principii? Pun ele pret pe sanatatea celor mici? Din pacate, in marea lor majoritate, nu.

Ce face insa un birou (sau o banca scolara) sa fie corect conceputa ori construita? Cum poate o astfel de piesa de mobilier sa tina cont de nevoile celor mici? In primul rand, suprafata superioara a mesei trebuie sa fie inclinata. Motivele si explicatiile sunt multiple si pot sa includa:

  1. Un blat inclinat nu pune o presiune suplimentara pe gat, prin aplecarea capului exagerata – precum se intampla in cazul meselor/bancilor de azi.
  2. O astfel de inclinare nu forteaza spatele – astfel, in tandem cu scaunul si pozitia corpului scolarului, se obtine o utilizare optima.
  3. Mainile lucreaza mai usor pe o suprafata inclinata – fie ca e vorba de scriere, conspectare, lecturare, desenare, schitare, lucru manua, utilizarea laptopului sau a tabletei.

Astazi, gratie progresului tehnologic, parintii le pot cumpara copiilor birouri ce sa ai aiba un spatiu optimizat pentru lucru.

Daca cel mic ar putea sa iți ceara exact ce are nevoie, pentru spațiul lui de lucru, cu siguranță ți-ar spune ca are nevoie de suficient loc pentru a se fâțâi, un blat încăpător pentru a depozita diverse rechizite și materiale, un sertar ușor de deschis și spațios… exact descrierea birourilor Moll.

Care sunt riscurile folosirii unui mobilier non-ergonomic?

Cercetările legate de mobilierul şcolar  au fost publicate în cartea ¨Homo Sedens¨ a autorului Chresten Mandal (1985), sunt astăzi confirmate în întreaga lume. Autorul danez a militat timp de 25 de ani pentru un mobilier adecvat în şcoli.

Înaltimea mesei şi a scaunului trebuie sa fie reglabile, iar  acesta trebuie să fie înclinat pentru a putea preveni lordoza. Prin compararea înălţimii discurilor intervertebrale, la un copil aşezat pe un pe un scaun orizontal şi un altul aşezat pe un plan inclinat (care previne lordoza), s-a observat o diferenţă semnificativă de tasare a acestora (2,41 mm şi respectiv 0,93 mm).

Absenţa unui mobilier reglabil al înălţimii, determină apariţia dezechilibrelor posturale, a deformărilor asociate, în special la copiii mai înalţi. Înălţimea şi înclinarea planului mesei va ţine cont de înălţimea scaunului,  de talia subiectului, de tipul curburii sagitale şi frontale; planul înclinat al mesei evită aplecarea copilului pe masă, provocând o redresare a coloanei verterale în ansamblu, cu o uşoara retropulsie a capului.

                                                                                               (Sursa: www.bucurestiivechisinoi.ro)

 

Trei variate de blat, pentru stangaci si dreptaci
Trei variate de blat, pentru stangaci si dreptaci

De exemplu, birourile premium de la Moll (concepute si construite in Germania) se bucura de un blat ajustabil ca inclinație: în trei versiuni, complet sau parțial (vezi imaginea de mai jos).

Care sunt avantajele, pe langa cele amintite anterior?

  • Copiii stau mai relaxati la birou
  • O parte din blat poate fi pastrat perfect orizontal (pentru unele birouri Moll)
  • Copiii pot sa modifice singuri aceasta înclinare
  • Atât sistemul de reglare, cat și întreg biroul sunt foarte sigure și nu prezintă riscuri de accidentare

Atât dreptacii cat și stângacii pot sa se bucure de acest birou. Interiorul ofera un spatiu generos pentru depozitare, canalul exterior ascunde elegant cablurilor de curent, exista o gama variata de culori si nu in ultimul rand, exista posibilitatea de a personaliza/adauga acestui birou dupa propriile nevoi sau dorinte! Un birou ergonomic excelent, potrivit pentru copii și adolescenți, în egala măsura!

Biroul se poate înaltă în doar câteva secunde, la înălțimea dorita. Bineînțeles, și scaunele trebuie sa fie la fel – vezi aici oferta actuala. La un pachet birou + scaun ai un preț special si un cadou garantat in luna decembrie – afla acum toate detaliile!

Champion creste, cu fiecare an, printr-o simpla reglare
Champion creste, cu fiecare an, printr-o simpla reglare

Nu lasa ca timpul sa treaca in defavoarea copilului tau. Alege astazi un birou si un scaun ergonomic si informeaza-te legat de riscurile si pericolelor folosirii unui mobilier neadecvat.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram