fbpx

Audit SSM cu smartfox.ro

In legislatia europeana dar si cea nationala problema auditului SSM este reglementata foarte clar si exista instrumente specifice care sa asigure o buna desfasurare a acestei activitati. Printre cele mai importante instrumente specifice se numara metodologia, materialele de instruire, cursurile de formare si/sau perfectionare dar si multe altele.

In cadrul unui audit de securitate a muncii sunt verificate toate conditiile de lucru incepand cu iluminatul, ambianta, nivelul de zgomot, materialele utilizate, echipamentele tehnice utilizate pana la protectia colectiva si individuala si organizarea primului ajutor. Toate acestea sunt verificate de un auditor si se inregistreaza toate datele intr-un raport.

In raport mai sunt incluse si discutii directe cu angajatii legate de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea precum si observarea atenta a mediului de lucru si analizarea documentelor specifice. Toate aceste informatii sunt incluse intr-un raport iar opinia auditorului este una fara rezerve (necalificata), cu rezerve (calificata) sau poate sa fie o opinie contrara (defavorabila).

Rezultatele auditului vor face obiectul intocmirii unui raport cu concluzii legate de nivelul la care se afla compania din punct de vedere al prevederilor SSM precum si masurile urgente care trebuie luate pentru imbunatatirea activitatilor la locul de munca.

Dupa efectuarea auditului, angajatorul trebuie sa aplice si sa imbunatateasca masurile necesare a fi luate, redactate concis in continutul raportului iar angajatii trebuie instruiti in momentul in care apar schimbari.

Securitatea muncii presupune absenta pericolelor de accidentare si imbolnavire in procesul de munca. Insa, in realitate lucrurile nu stau atat de simplu ca in teorie intrucat este vorba despre actiuni preventive pe care le contine instructajul iar lipsa de reactie intr-un timp cat mai optim poate sa conduca la pericolele care sunt descrise in cadrul normelor de protectia muncii.

Un Audit SSM are rolul de a imbunatati activitatea si eforturile companiilor in acest sens dar si de a oferi indrumare astfel incat toate pericolele sa fie cat mai minime.