fbpx

ARFI: Va asteptam la Timishort in perioada 25 28 aprilie 2013

Ca si la editiile precedente, cinefilii din Timisoara vor punea viziona in premiera filme de arta si de autor, reunite in urmatoarele sectiuni:
• Competitia Oficiala: sectiune competitiva, alcatuita dintr-un numar de pana la 25 de filme de scurtmetraj (pana in 30 de minute), toate recente (realizate in ultimii doi ani) si prezentate in premiera romaneasca la Timishort.
• Competitia nationala: sectiune competitiva, alcatuita dintr-un numar de opt filme romanesti de scurtmetraj (pana in 30 de minute), toate recente (realizate in ultimul an) si prezentate in premiera la Timishort.
• Videorama: sectiune competitiva, care are loc in clubul timisorean Setup si care isi propune sa dezvolte si sa promoveze arta video in Romania, precum si filmul experimental.
• Open air/Gala screenings: sectiune necompetitiva, alcatuita din proiectii in aer liber a unor lungmetraje sau scurtmetraje de autor realizate in ultimii doi ani, premiate la festivaluri de marca din lume si mai putin cunoscute publicului romanesc.
• School Visit: sectiune necompetitiva, menita sa promoveze tineri studenti sau absolventi de film, precum si scolile lor invitate.
• Festivals Visit: sectiune necompetitiva, menita sa prezinte si sa promoveze publicului timisorean selectiile altor festivaluri de film din lume, partenere festivalului de film Timishort.
• Focus: sectiune necompetitiva, dedicata unui autor de filme de scurtmetraj si a unei tari invitate de festival.

“Prezenta in numar mare a publicului la proiectiile Timishort din anii trecuti a dovedit faptul ca timisorenii apreciaza produsele culturale de calitate si sunt deschisi fata de un nou format de festival de film adus in premiera la Timisoara de catre ARFI. Si anul acesta ii asteptam pe cinefili cu filme de arta si de autor in premiera, dar le-am pregatit si o serie de surprize, evenimente si intalniri inedite”, a declarat Andreea Dinca, directorul Festivalului International Timishort.

Anul acesta, Festivalul are trei locatii de proiectie si patru adiacente, pentru sectiunile conexe. Astfel, proiectiile vor avea loc la Cinema Timis, in Aula Bibliotecii Centrale a Universitatii de Vest Timisoara (BCUT) si in clubul Setup. Centrala Festivalului va fi in Cuib d’Arte unde iubitorii de fotografie pot vizita expozitia foto adusa de Centrul Cultural German.
Pentru a sarbatori acest mic jubileu – a cincea editie, festivalul va prezenta un film de lungmetraj de autor si isi propune proiectii surpriza in zonele pietonale din centrul istoric al Timisoarei.

Si in acest an, Timishort reuneste tineri autori de film din intreaga lume, sustinand astfel o platforma de schimb profesional intre talentatii regizori romani si cei straini aflati la inceput de cariera. In cele patru editii anterioare, festivalul Timishort a reusit sa reuneasca in orasul de pe Bega nume importante ale industriei de film din Romania, dar si din strainatate. Prezenta si la editia din acest an a unor personalitati marcante ale cinematografiei internationale (curatori si selectioneri ai celor mai importante festivaluri de film din lume Berlin, Cannes, Lisabona, Ostrava s.a.) asigura calitatea si bunul renume al Timishort-ului si peste hotare.

Festivalului este organizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Primariei si Consiliului Local Timisoara, al Centrului Cultural German Timisoara, al Teatrului National Timisoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d’Arte si Rohost.

La fiecare editie, Festivalul Timishort aduna un numar de 70-80 de voluntari din intreaga tara, cultivand astfel un sentiment de responsabilitate in randul generatiei de elevi si studenti si oferindu-le posibilitatea de a participa direct la initiative culturale independente si de a derula alaturi de organizatori proiecte culturale de anvergura.

Despre Timishort
Festivalul International de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din Romania care pune accent pe filmele de arta si cele de autor, reunind filme in premiera si de debut ale tinerilor regizori din intreaga lume. Timishort reprezinta singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a tarii, reusind sa redeschida apetitul publicului larg din Timisoara si din zona pentru manifestari cinematografice de calitate. Festivalul a doborat recordul de intrari inregistrate vreodata in cinematografele din reteaua de stat in perioada de dupa Revolutie.