Apartament intr un orasel sau in capitala?

Achizitionarea unei locuinte intampina in general cele mai mari probleme, atat din cauza costurilor implicate cat si a demersurilor pe care viitorul porpietar trebuie sa le faca in privinta obtinerii unei finantari prin intermediul bancilor. Insa problemele nu se sfarsesc odata cu stabilirea aspectului financiar.
Acum apare urmatoarea intrebare: unde sa fie? Stim ca in cazul pietei imobiliare locatia este cel mai important factor in luarea deciziei finale. Majoritatea persoanelor se orienteaza catre orasele si localitatile mari, acestea oferind mai multe oportunitati profesionale.
Exista insa si un procent al populatiei, cei drept mult mai mic, care se reorienteaza catre orasele si localitatile mai mici, dintr-o varietate de motive.
Bacau – piata imobiliara aflata la rascruce
Vom lua ca exemplu orasul Bacau. Aflat in inima Moldovei, Bacaul este un oras cu un grad bogat de traditie, cultura si un numar impresionant de obiective turistice .
Aruncand insa o privire asupra pietei imobiliare, situatia nu este chiar cea mai fericita. In ultimii ani, aceasta a scazut dramatic, cererea devenind din ce in ce mai mica, pe cand oferta tot mai mare. Populatia imbatranita, numarul tot mai mare al tinerilor ce odata cu terminarea ciclului gimnazial se indreapta catre orase mari din apropiere sau spre capitala, si posibilitatile reduse de gasire a unui loc de munca multumitor, a determinat ca unele apartamente in Bacau sa devina foarte accesibile. Chiar si in aceste conditii, cumpararea unei locuinte in oras poate fi investitie de viitor.
12 ani din viata pentru un apartament in Bacau
Analizand datele gasite pe siteul INS, legate de pietele imobiliare Bacau, putem face o previziune fictiva pentru un cetatean ce locuieste in orasul Bacau, cu un venit mediu net lunar de aproximativ 275 euro: acesta isi va putea cumpara un apartament cu o suprafata de 60 mp, la un pret estimativ de 40.440 euro intr-un numar de 12,3 ani. Aceste date situeaza Orasul Bacau in categoria oraselor cu un grad de accesibilitate mediu, din punct de vedere al venitului net mediu lunar si al ofertelor existe la nivelul pietei imobiliare Bacau.
Apartamente in Bacau pentru studenti-posibilitati de negociere
Pentru studentii care se afla in cautarea unui apartament de inchiriat in Bacau, situatia actuala ii favorizeaza, avand posiblitatea de a negocia la sange cu proprietarii, fiind de asemenea sfatuiti sa isi extinda aria de interes nu numai catre centrul orasului, ci si in celalate cartiere, unde oferta poate fi chiar avantajoasa.
Daca pana acum cativa ani de zile, perioada august-septembrie era un moment de glorie pentru proprietatii ce detineau apartamente in Bacau, acum lucrurile s-au schimbat. Preturile pentru chirii au crescut cu doar cateva procente in aceasta perioada, aproape insesizabil, si in special in zonele din apropierea campusurilor si universitatilor. Pretul poate varia intre 70-75 euro pentru un apartament de 2 camere, pentru doua persoane, si putin peste 100 euro pentru cel de 3 camere mobilat complet.
Facand o previziune in viitorul apropiat, si luand in calcul tendinta de crestere a fluxului de la mediul urban la cel rural, putem afirma ca piata imobiliara din Bacau are sanse sa se imbunatateasca. Situatia depinde in cea mai mare parte insa de ritmul pe care il va cunoaste dezvoltarea economica a orasului. O investitie in acest moment pe piata imobiliara din Bacau poate fi totusi o varianta de luat in calcul atunci cand te gandesti la planurile tale de viitor.