fbpx

Aparate de aer conditionat dintre cele mai bune

Aparate de aer conditionat bune

Disconfortul termic devine deranjant, mai ales, in sezonul cald, de aceea, trebuie sa gasim o solutie eficienta, iar cea mai practica este, in mod cert, achizitionarea dintre cele mai bune aparate de aer conditionat Poate face diferenta in foarte multe situatii, iar nu putine sunt cazurile in care fara un astfel de aparat, aerul devine irespirabil in locuinta. Uneori se impune achizitionarea unui aparat fix, ceea ce ar fi si de preferat, iar alteori ne vedem nevoiti sa apelam la varianta mobila. In general, este esential sa ne identificam nevoile si sa determinam ce model este in concordanta cu acestea.

Am sa incep discutia prezentand principalele caracteristici ale celor doua tipuri de aparate de aer conditionat:

  • Aparatul de are conditionat portabil are avantajul ca poate fi folosit in mai multe incaperi, transportarea lui fiind facilitata de rotile de transport din dotare. Actualmente, un aparat de aer conditionat mobil poate avea o capacitate maxima de 13000 BTU/h, insa fara indoiala cea mai eficienta varianta este cea de aparat fix, din simplul fapt ca unul mobil nu poate oferi aceleasi functii si tehnologii avansate. Totusi, aparatul de aer coanditionat fix este ideal pentru cei care au nevoie de o racorire a mai multor incaperi, insa nu isi permit pentru moment sa investeasca in mai multe aparate de aer conditionat fixe.
  • Aparatul de aer conditionat fix ofera cel mai bun randamente, existand o multime de modele cu functii si tehnologii de ultima generatie. De asemenea, aceasta varianta presupune si un mod de functionare mai silentios, economic, fiind si usor de folosit. Spre deosebire de categoria precendenta, un astfel de aparat nu mai poate fi mutat dintr-o camera in alta, insa, de exemplu, daca il pozitionezi strategic si alegi o capacitate corespunzatoare, poti racori un apartament folosit un singur aparat de aer conditionat fix.

Este foarte important sa luati in calcul capacitatea de modificare a temperaturii in raport cu suprafata pe care doriti sa o acopere aparatul ales. Regasim modele ce au o capacitate de 5000 BTU/h ajungand pana la 60000 BTU/h. Estimativ, va voi prezenta un ghid cum sa alegeti capacitatea potrivita in functie de suprafata ce trebuie acoperita.

Pentru suprafete mai mici de 15 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de cel mult 9000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse intre 16-25 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de 12000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse intre 26-30 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de 18000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse intre 31-40 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de 24000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse intre 41-60mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de 29000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse intre 61-80 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de 36000 BTU/h.
Pentru suprafete cuprinse peste 80 mp, optam pentru un aparat cu capacitatea de peste 40000 BTU/h.

Valorile prezentate vor varia si in functie de locul unde este amplasat, precum si in functie de tipul incaperii, de dimensiunea si orientarea ferestrelor, nivelul de izolare al peretilor, tavanului podelei, clima locala sau inaltimea incaperii.

Urmatorul aspect de care trebuie sa tineti cont se refera la eficienta enegetica, fiindca ne dorim un aparat cat mai economic, care sa nu ne incarce cu mult factura. Actualmente, pe piata exista urmatoarele clase de eficienta energetica in materie de aparate de aer conditionat mentionate in ordine descrescatoare a performantelor oferite: A+++, A++, A+, A, B, C, D. Sigur ca recomandarea noastra este sa va orientati catre modele incadrate in clase superioare.

Functiile cu care aparatul este prevazut ar trebui sa va preocupe la fel de mult. Majoritatea aparatelor pun la dispozitie functii standard precum cea de racire, incalzire, dezumidificare, ventilare, iar in functie de modelul ales, putem regasi functii precum turbo, timer, auto restart, sleep, autodiagnosticare, follow me si asa mai departe. In plus, cei pasionati de tehnologie ar putea opta pentru modele care dispune si de tehnologia Wi-fi ceea ce le permite controlarea si configurarea aparatului direct de pe telefonul mobil fara sa fie nevoie sa fiti prezenti la domiciliu.

Pe de alta parte, daca va confruntati cu anumite probleme respiratorii, puteti pune accent si pe sistemul de filtrare al aparatului. Exista modele care dispun de filtru ce ofera o purificare partiala, eliminand doar particulele fine de praf, poluare si polen, modele care beneficiaza de filtru ce asigura o purificare completa care,  in plus, elimina si bacteriile, virusurile si alergenii, iar alte modele sunt prevazute, in plus, si cu filtru de ionizare ce are capacitatea de a neutraliza mirosurile neplacute. Cu alte cuvinte, este vorba despre calitatea aerului din incapere sau chiar din locuinta, de aceea, suntem de parere ca este un alt aspect de care trebuie sa tineti cont.

Iar daca sunteti ceva mai sensibili atunci cand vine vorba de zgomot, trebuie sa stiti ca, in general, un aparat de aer conditionat este destul de silentios, insa nivelul de zgomot poate varia in functie de model. Cu cat treapta de putere este mai mare cu atat va deveni mai zgomotos, insa, probabil veti folosi trepte superioare destul de rar. In plus, puteti opta pentru  modele care dispun de functie Sleep sau Silent care ofera aparatului un mod de functionare si mai silentios.

Acestea ar fi principalele aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a achizitiona un aparat bun. Insa, pentru mai multe informatii, pentru o analiza completa a modelelor individuale puteti accesa oricand www.aerconditionatbun.ro.