Anvelope si importanta lor

Autorismul pe care il conducem zilnic este format din mai multe componente care lucreaza impreuna pentru a putea pune masina in miscare si pentru a stopa miscarea ei. Fiecare componenta trebuie sa fie in stare buna pentru ca tot ansamblul masinii sa functioneze corect, de aceea este important sa verificam periodic starea lor si sa inlocuim necesarul. Anvelopele sunt o parte importanta a oricarui autoturism, ele fiind singurul contact pe care masina il are cu asfaltul. Starea si calitatea cauciucurilor influenteaza atat siguranta cat si calitatea condusului. Este important sa nu cumparati anvelope ieftine doar dupa considerente de pret, ci sa fiti atenti si la calitatea si forma profilului. O sa explicam cum influenteaza un set de cauciucuri intreaga experienta a condusului.

 

Cum influenteaza anvelopele condusul

  • afecteaza performanta

Cu cat o anvelopa este mai performanta si are un indice de aderenta mai ridicat, cu atat masina va raspunde mai rapid la comenzi. Stabilitatea in timpul virajelor si in timpul condusului va fi imbunatatita iar senzatia de siguranta in timpul condusului va fi sporita. Cu cat anvelopa este mai performanta, cu atat distanta de franare si timpul de accelerare vor scadea considerabil, punand in valoarea toata capacitatea motorului.

  • afecteaza consumul

Rezistenta la rulare manifestata de anvelopa poate ingreuna plecarea de pe loc a masinii, asta insemnand ca motorul foloseste mai multe putere pentru a se deplasa, prin urmare consumul de carburant poate creste simtitor in timp. Acelasi rationament se aplica si la actiunea de franarea, masina fiind nevoita sa aplice mai multa forta pentru a putea stopa complet miscarea.

  • afecteaza siguranta

Stabilitatea masinii este influentata de aderenta pe care cauciucurile o au in timpul folosirii. Cu cat cauciucurile pierd aderenta rapid, cu atat masina se va destabiliza in timpul situatiilor de manevra de urgenta. Manevrele de urgenta pot fi si franarile bruste in timpul condusului prin oras sau accelerarile in forta atunci cand situatia o cere. Pentru a putea fi in siguranta completa, aveti nevoie de anvelope noi care sa ajute performanta masini.

 

Prin urmare, exista anumite dezavantaje in folosirea de anvelope noi nepotrivite pentru stilul de condus pe care il aveti si avantaje in folosirea de anvelope performante care pun in valoarea puterea masinii si maresc siguranta. Alegeti un set de cauciucuri potrivit si nu cumparati anvelope doar dupa motive financiare.