Anvelope de iarna pentru sezonul 2015 2016

Desi iarna intarzie sa isi intre pe deplin in drepturi, nu trebuie sa fiti prinsi nepregatiti de aceasta. Echipati-va masina cu anvelope de iarna cat de curand pentru a evita stocurile epuizate, cozile la service dar si pentru a nu avea probleme la controalele realizate de politie. Referitor la cadrul legal, legislatia anvelopelor de iarna obliga soferii din Romania sa aiba anvelope de iarna echipate cat timp drumurile sunt acoperite cu zapada, cu gheata sau cu polei. Cine este oprit si nu are astfel de anvelope montate risca amenzi de pana la 2 100 de lei si suspendarea talonului.

Din punct de vedere tehnic, montarea de anvelope de iarna devine necesara chiar mai devreme, si anume odata ce nivelul temeperaturii aerului scade sub nivelul de 7 grade Celsius. Acest lucru este important deoarece anvelopele de iarna devin mult mai rigide cand temperatura scade sub nivelul mentionat, aducand instabilitate automobilului in ceea ce priveste tractiunea si manevrabilitatea.

Acest lucru se poate evita prin echiparea anvelopelor de iarna: acestea au in compozitia lor cauciuc natural in proportie de 80%, cauciuc care isi mentine flexibilitatea nativa chiar si pana la temperaturi de -30, -40 de grade Celsius. Ca un alt termen de comparatie, de exemplu, anvelopele all season devin mai putin performante la temperaturi de -5 grade Celsius.

Designul benzii de rulare la anvelopele de iarna este unul simtitor diferit fata de cel al anvelopelor de vara: acesta ia un aspect mai “agresiv”, lucru dat de prezenta unui numar mai ridicat de blocuri de cauciuc inalte. Intre aceste blocuri de cauciuc sunt formate mai multe caneluri adanci, caneluri ce ajuta la imbunatatirea considerabila a aderentei automobilului la carosabile inzapezite. O aderenta crescuta pe zapada duce in mod evident la cresterea tractiunii, manevrabilitatii si a reducerii distantelor de franare – lucruri care contribuie semnificativ la mentinerea nivelului dvs de siguranta in conditii de drum de iarna.

O alta caracteristica specifica anvelopelor de iarna este aceea a prezentei numeroaselor microstriatii de pe banda de rulare. Aceste striatii au rolul de a combate fenomenul de acvaplanare, apa si noroiul de pe suprafata carosabilului fiind acaparate si eliminate cu usurinta. Odata combatut acest fenomen, nivelul de siguranta creste semnificativ.

O anvelopa de iarna ce combina cu succes toate elementele mentionate anterior este Alpin A5 produsa de celebrii ;a title=”anvelope michelin” href=”http://www.anveloshop.ro/michelin”>Michelin, care pentru acest model au investit foarte mult (peste 600 de milioane de dolari) in cercetare si dezvoltare. AnveloSHOP recomanda clientilor sai achizitionarea unui set de astfel de anvelope, acestea aducand performanta ridicata si siguranta deplina pe carosabil de iarna.

In urma testelor realizate, cei de la Michelin declara ca Alpin A5 arata performante imbunatatite pe zapada si gheata, iar imbunatatirile cele mai semnificative apar in conditii de carosabil uscat sau umed.

Specificatii tehnice Michelin Alpin A5:

Tractiunea pe zapada este imbunatatita datorita prezentei unui numar crescut de blocuri de pe profilul benzii de rulare ( cu 12% mai multe ca vechiul model A4), unui numar crescut de lamele ( cu 16% mai multe ca vechiul model A4) si un procent crescut de goluri ( cu 17% mai multe ca vechiul model A4).

Noua orientare a canelurilor laterale prezente pe banda de rulare ajuta la combaterea fenomenului de acvaplanare, crescand tractiunea si manevrabilitatea pe carosabil umed si noroios.

Designul inovativ al blocurilor de cauciuc “auto-blocante” ajuta la cresterea considerabila a manevrabilitatii autoturismului in diverse tipuri de carosabil specifice sezonului de iarna.

Materialul de fabricatie contine un compus special facut din cauciuc natural, silicati naturali si elastomeri speciali ajuta la mentinerea aderentei pe carosabil si a eficientei in consumul de combustibil.

Microstriatiile sunt in mod evident si ele prezente pe aceste anvelope de iarna, in cazul de fata Michelin denumind tehnologia utilizata “StabiliGrip” – dupa cum spune si numele, acestea ajuta la mentinerea aderentei, tractiunii si stabilitatii.

Dimensiuni (27 de variatii produse):
Latime: intre 185 si 225; Raza: intre 15” si 17”; Indici de viteza: V, T, H.

Sfaturi pentru sezonul rece:

– Ideal este sa montati un set intreg de patru anvelope de iarna. Desi se mai monteaza doar cate doua anvelope, in general pe puntea de tractiune, acest lucru nu va garanteaza deloc siguranta in conditii de drum inzapezit sau inghetat.
– Legislatia va obliga sa aveti echipate anvelope de iarna ce au marcajele obligatorii M + S (M&S sau MS); verificati existenta acestor marcaje in momentul achizitionarii anvelopelor.
– Daca stiti ca veti circula in zone cu o clima mai temperata, unde temperaturile nu scad drastic iar zapada si gheata nu sunt impedimente comune, echiparea cu anvelope all season este o alternativa viabila.
– Siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Evitati achizitionarea anvelopelor second hand si resapate – acestea au in marea majoritate a cazurilor o calitate indoielnica, fiind utilizate deja pentru multi kilometri, sau chiar fiind defecte.
– Verificati periodic situatia in care se afla anvelopele dvs: oricat de performante ar fi, anvelopele se uzeaza in timp si sunt vulnerabile la defectiuni cauzate de diferite obstacole de pe carosabil.
– Nu numai anvelopele trebuie verificate; verificati si starea consumabilelor vitale pentru sezonul rece: uleiul, antigelul, lichidul de curatat parbrizul, luminile. In aceeasi masura, verificati ca trusa de prim ajutor si echipamentul specific sezonului de iarna (lopata, racleta, lanturi, triunghiuri reflectorizante, etc) sunt in conditii optime.