Alimentatia si cele 5 elemente chinezesti

Conform sistemului celor 5 elemente (Apa, Foc, Lemn, Pamant, Metal) este important sa mentinem un echilibru intre acestea pentru a ne pastra o sanatate perfecta. Daca invatam sa echilibram nutritia specifica elementelor atunci vom primi suficienti factori nutritivi din ceea ce mancam. Unul dintre cele mai bune moduri de a crea echilibru in organism este sa consumam alimente ce corespund celor 5 gusturi:
Foc Pamant Metal Apa Lemn
amar dulce iute sarat acru
Moduri de a parcurge diagrama celor 5 elemente
Sunt doua moduri de a parcurge diagrama elementelor:
un ciclu creator, generator
un ciclu de control sau de distrugere
Ciclul generator
In ciclul generator Apa hraneste Lemnul, Lemnul hraneste Focul, Focul prin ardere se transforma in Pamant (il hraneste), Pamantul se transforma in Metal (il creste in interiorul lui) iar Metalul intr-un final se transforma in Apa. Acesta este ciclul generator.
Cum ne ajuta toate acestea concret pe noi insine ? Daca exista de exemplu o carenta energetica pe Foc ea poate fi remediata prin actiunea Lemnului care va hrani si va genera Foc. Daca inima fizica manifesta anumite probleme de functionare, iar tratamentele specifice inimii nu par sa dea roade, e posibil ca o activare a Lemnului sa reechilibreze energia.
La fel cum la Apa daca rinichii par sa fie extrem de obositi si nu isi mai fac treaba, activarea Metalului prin intermediul plamanilor, plimbare prelungita in aer liber, aer curat in camera si la locul de munca, o cura de 2-3 zile de aer f curat e de natura sa restabileasca echilibrul pierdut. O mancare care contine prea mult Foc poate fi echilibrata (controlat efectul Focului) printr-un aliment puternic dominat de Apa.
Ciclul de control sau de distrugere
Ciclul de control sau de distrugere se manifesta astfel : Apa controleaza (stinge) Focul, Focul controleaza (topeste) Metalul, Metalul controleaza (taie) Lemnul, Lemnul controleaza Pamantul iar Pamantul in final va controla Apa, asimiland-o.
Iata o lista scurta a alimentelor potrivite fiecarui element si actiunea lor asupra corpului (daca nu stiti carui tip de element apartineti, click aici):
FOC:
Toate alimentele amare si cele de culoare rosie.
Carne: de oaie, vanat
Cereale: porumb
Legume: linte rosie, rosii, sfecla, ardei gras rosu, salata verde, rucola
Fructe: cirese, capsuni, prune, zmeura, caise
Seminte: seminte de floarea soarelui, fistic
Bauturi: vin rosu, bere, cafea, ceai, bauturi racoritoare
Atentie la ciocolata si zahar.
Aceste alimente reduc caldura si fluidele uscate. Aduc beneficii in special asupra persoanelor agresive, lente, cu obezitate.
PAMANT:
Toate alimentele dulci si cele de culoare galbena si portocalie.
Carne: de vita
Cereale: mei, orz, secara
Legume: fasole, varza, morcovi, spanac, dovlecel, pastarnac, castraveti
Seminte: seminte de dovleac, migdale
Bauturi: ciocolata cu lapte
Fructe: portocale, papaya, capsuni, ananas, smochine, piersici, struguri, banana
Altele: zahar, ciuperci
Atentie la carne.
Aceste alimente reduc toxinele si incetinesc simptomele acute. Calmeaza agresiunea si aduc beneficii persoanelor nervoase, uscate si slabe.

METAL:
Toate alimentele picante si condimentate.
Cereale: orez
Legume: asparagus, broccoli, castraveti, ceapa, usturoi, ridiche, telina
Seminte: migdale
Fructe: banana, pere, caise
Altele: menta, rozmarin, cimbru, scortisoara, cuisoare, tofu
Atentie la oua.
Aceste alimente ajuta la circularea energiei si ajuta in special persoanele reci, letargice.

APA:
Toate alimentele sarate, de culoare neagra si albastra.
Specific: peste proaspat si in saramura, icre, caviar
Carne: porc
Cereale: hrisca
Fructe: pepene, zmeura, dude, rodii, afine, mure
Altele: ciuperci, fructe de mare, nuci
Atentie la branza.
Aceste alimente au efect de calmare a organismului.
LEMN:
Toate alimentele acre si de culoare verde.
Carne: de pui (in special ficat)
Cereale: grau, secara, ovaz
Legume: salata verde, fasole verde, dovlecel, spanac, broccoli, varza
Fructe: avocado, lamai, lime, prune, struguri
Atentie la produsele lactate.
Aceste alimente aduc beneficii in special persoanelor imprastiate si schimbatoare.
Actiuni terapeutice:
Alimentele amare (foc) sunt in general racoritoare (yin) si favorizeaza descresterea energiei
Alimentele dulci (pamant) sunt intaritoare (yang) si favorizeaza energia sa se extinda in sus si la exterior
Alimentele iuti (metal) sunt in general generatoare de caldura (yang) si favorizeaza energia sa se extinda si sa se miste in exterior
Alimentele sarate (apa) sunt in general racoritoare (yin) si incurajeaza energia sa se miste inauntru si in jos
Alimentele acre (lemn) sunt racoritoare (yin) si favorizeaza energia sa se contracte si sa colecteze

Incercati sa consumati alimentele proaspete sau bine conservate. Cu cat e mai colorata mancarea in farfurie, cu atat sunt implicate toate cele cinci elemente. Daca veti combina alimentele va fi sanatos, distractiv si delicios.