Alegerea sicriului, intre traditie, superstitie si optiuni stilistice

sicriu

Inmormantarile actuale sunt un lung sir de evenimente ce tin seama de datini, de impuneri din punct de vedere religios si nu in cele din urma de aspecte simbolice. Printre altele, alegerea sicriului reprezinta un moment de mare importanta. Acesta este cel care conduce pe ultimul drum defunctul. Cum acest lucru reprezinta printre altele o ultima decizie unde fiecare detaliu conteaza.

Exista la ora actuala o gama larga de sicrie, de diferite tipuri de materiale, culori si aspecte legate de design. Ramane asadar o preferinta personala, de gust si poate si de buget care sa dicteze alegerea. Insa cateva repere sunt per general valabile.

Alb pentru cei tineri

Ca si simbol al culorii se considera ca un sicriu alb este alegerea vizata pentru o persoana tanara necasatorita, pentru copii de asemenea. Spun unii este vorba de varsta prea frageda pentru a putea fi pacatos, astfel ca albul se identifica cel mai bine cu trecerea spre lumea cea de apoi a celor care nici nu au apucat sa isi traiasca viata prea mult.

Totusi, nu este o regula. Pe considerentul bugetului, un sicriu alb ar putea fi ceva mai pretentios astfel ca il aleg cei care pur si simplu doresc altceva si isi si permit acest lucru, din punct de vedere financiar.

Alte repere din punct de vedere cromatic vizeaza sicriele mai deschise la culoare pentru femei si cele mai inchise la culoare pentru barbati, baieti. Predomina in preferinte mahonul.

Materiale

In fapt cele mai populare sicrie sunt din lemn, insa in stil modern au inceput sa fie populare si cele din metal sau cel putin cu astfel de insertii. Sunt mai robuste, mai impresionante sau pe scurt spus, mai sofisticate.

Pentru preferinte clasice se recomanda sicriele din lemn. Fie ca este vorba de mahon, cires sau nuc, acestea pot dispune de finisaje elegante. Colturi rotunjite, modele florale sau simboluri religioase reprezinta doar cateva exemple ale modelelor adesea alese.

Detalii realiste

Dincolo de diversele preferinte, sunt situatii ce se impun. Dimensiunea spre exemplu este un aspect crucial care identifica nevoia si exclude din start unele modele – ce nu sunt poate disponibile in timp atat de scurt. Totodata se tine cont si de greutatea defunctului, pentru ca acesta sa fie transportat fara incidente.

De asemenea, de la caz la caz unii pot oferi spre comercializare sicrie fara accesorii, de la cruce la manere sau cuie. Acestea insa sunt necesare, deci trebuie sa intereseze in acelasi timp cu achizitionarea sicriului.

Sfaturi

Un astfel de moment, de alegere a unui sicriu, inseamna un impas si un impact emotional uneori greu de dus. Este de preferat sa existe ajutoare. De asemenea, un consultant ar putea sa ajute la alegerea in timp util. Modele diverse, in functie de buget, trebuie avute in vedere.

Dupa cum spun unii, si sicriul trebuie sa fie expresia defunctului, despre ce a fost si ce i-a placut sau ce stil l-a identificat. Asadar alegerea acestuia cade in sarcina familiei indoliate insa se raporteaza la defunct, personaj principal al evenimentului funerar.