Alegerea corecta a tractorului pentru ferma

Viata intr-o ferma este grea si orice fermier se bucura in momentul in care poate gasi solutii pentru a-si reduce timpul de munca si costurile si pentru a-si creste productivitatea. Tractorul este una dintre aceste solutii si reuseste sa ajute fermierii de mai bine de 100 de ani. In ultimii ani, tractoarele sunt din ce in ce mai performante, au dimensiuni reduse si sunt gandite in asa fel incat sa fie personalizate in functie de munca agricola pentru care sunt destinate.

Acest lucru face alegerea unui tractor destul de dificil.

Cum alegi corect tractorul?

Daca nu vrei sa te trezesti dupa cateva zile cu pompa apa tractor stricata sau cu un consum urias de motorina, este bine sa faci alegerea corecta atunci cand iti cumperi utilajul pentru arat. Din fericire ai de unde alege, in conditiile in care an de an se vand peste 2 milioane de tractoare in intreaga lume. In momentul in care iei decizia, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:

  • Tipul de tractor. Poti alege intre tractoare mici destinate tunderii peluzelor, tractoare de gradina cu rezervor ceva mai mare si cu ambreiaj hidraulic, tractor compact si tractor de mari dimensiuni. In gneral, daca au un teren de 15 hectare iti va fi mai mult decat suficient un tractor de 50-60 de cai. Daca ai unteren mai mare ai putea sa te orientezi spre tractoare de 100 de cai putere.
  • Pretul. Evident, pretul conteaza, mai ales ca nu sunt de neglijat costurile tractoarelor. Acestea pot ajunge la preturi intre 3000 si 25000 de euro, in functie de dotarile pe care le cauti. Te poti orienta catre tractoare cu tractiune 4×4, catre accesorii precum un plug, o cultivatoare sau diverse remorci, etc.
  • Functionalitatea utilajului. Vei descoperi ca sunt o multime de tractoare care vin echipate cu un set de accesorii destinate anumitor munci agricole. Nu te multumi doar cu un tractor care are cat mai multe accesorii. Incearca sa te orientezi spre variante cat mai flexibile, compatibile cu ceea ce este pe piata.

Sursa de unde achizitionezi tractorul este si ea foarte importanta. Te poti orienta spre tractoare second hand, care inseamna anumite riscuri, dar si costuri mai mici si poti achizitiona tractoare noi, ceea ce inseamna ca trebuie sa tii cont de producator si de review-urile primite din partea altor agricultori.