Ai in plan sa iti modifici apartamentul? Iata ce autorizatii iti sunt necesare

7 septembrie 2020
Autor:
Content SEO

Modificarea unui apartament sau a unei case reprezinta cea mai buna solutie atunci cand vrei sa aduci imbunatatiri locuintei tale sau cand pur si simplu, nevoile si gusturile tale se schimba. Dorinta de modificare poate aparea fie in cazul unui apartament nou, vechi sau in cazul unuia pe care urmeaza sa il achizitionezi. Adesea, se intampla sa fii in cautarea unei locuinte,  sa o gasesti pe cea  ideala pentru tine si familia ta, insa te-ar fi incantat si mai mult daca bucataria era open space sau daca ai fi avut un dressing spatios. Atunci este momentul in care apare intrebarea: Oare pot modifica apartamentul? Ce autorizatii imi sunt necesare?

Ei bine, este esential sa te informezi din timp astfel incat sa stii in ce conditii poti executa demolari pentru a obtine casa visurile tale.

Ce modificari poti aduce locuintei tale fara autorizatie de construire

Vestea buna este ca ai posibilitatea de a face cateva modificari in propria locuinta fara sa depinzi de autorizatia primariei. Iata care sunt acestea:

  • Modificari ce nu implica demolarea structurii de rezistenta;
  • Reparatiile acoperisului sau a teraselor, in cazul in care materialele din care au fost construite s-au deteriorat in timp;
  • Zugraveli interioare si exterioare (doar daca acestea nu implica modificarea elementelor de fatada sau a culorii.

Orice alta modificare ce nu se regaseste pe aceasta lista, necesita autorizatie de construire.

 

Autorizatie de construire – Ce trebuie sa faci pentru a o obtine

Daca iti doresti sa realizezi lucrari de demolari in casa sau apartament pentru eliminarea unui perete, de exemplu, ai nevoie de autorizatie care se poate obtine in cateva saptamani bune deoarece procesul este unul destul de anevoios si necesita o serie intreaga de documente. Tocmai din aceasta cauza, multi proprietar aleg sa realizeze demolari fara sa ceara macar sfatul unui specialist.

Ce se intampla daca realizezi demolari fara autorizatie ?

In cazul acesta, exista doua mari riscuri la care te poti expune:

  1. Risti sa afectezi structura de rezistenta a casei sau a apartamentului;
  2. Risti sa platesti o amenda colosala in cazul in care primesti o sesizare din partea vecinilor.

Asadar, cea mai sigura solutie este sa urmezi pasii necesari pentru obtinerea autorizatiei de costruire. Iata documentele necesare:

  • Certificatul de urbanism pe care in mod normal, il poti primi la un interval de 30 zile de la depunerea actelor. Acesta se obtine de la biroul de urbanism al primariei si contine toate criteriile pe care trebuie sa le intrunesti pentru a obtine, in final, autorizatia de construire;
  • Copie certificate urbanism;
  • Acordurile solicitate prin intermediul certificatului de urbanism;
  • Dovada titlului asupra imobilului cu informatii actualizate la zi;
  • Chitanta care sa ateste achitarea taxei legale.

Dupa depunerea documentelor necesare, autorizatia de construire se emite in aproximativ 30 de zile.

De asemenea, daca esti posesorul unui apartament obtinut prin programul Prima Casa, lucrurile stau putin diferit deoarece orice modificare necesita acordul Fondului National de Garantare.

Procesul de obtinere a autorizatiei de contruire pare a fi lung si anevoios, insa trebuie sa iti urmezi obiectivul astfel incat sa te simti confortabil in locuint ta si sa corespunda in totalitate nevoilor tale.

Nu uita, insa, ca dupa obtinerea certificatului de construire trebuie sa fii foarte selectiv in alegerea firmei cu care urmeaza sa colaborezi.

Daca locuiesti in Capitala, cauta o echipa care are pe lista de servicii si demolari Bucuresti, precum firma Taiere Beton.

­­­

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram