fbpx

Afla din timp cand vei intra in travaliu

In scopul deteminarii femeilor care prezinta riscuri de nastere prematura, medicii foloseau metode ce prezentau un grad scazut de eficienta, deoarece nu beneficiau de proceduri medicale specializate care sa prezica data exacta a nasterii sau care sa identifice din timp pacientele care prezinta un risc de a pierde sarcina. In termeni medicali, o nastere prematura se refera la venirea pe lume a copilului inainte de cele 37 de saptamani complete ale perioadei de sarcina. Rata nasterilor premature este in crestere peste tot in lume, in fiecare an 1 din 13 copii se naste prematur suferind adeseori de probleme medicale, uneori destul de grave, cum ar fi dificultatile in respiratie rezultate in urma plamanilor dezvoltati insuficient.

„Daca inainte prevestirea travaliului era dificila sau chiar imposibila, datorita inovatiilor medicale, Testul PartoSure poate prezice cu exactitate timpul ramas pana la nastere si astfel si travaliul. Travaliul este, de multe ori, cel mai obositor pas pe care trebuie sa-l depaseasca viitoarea mamica, insa exista si alarme false ale nasterii, iar acest lucru nu face decat sa o sperie. Faptul ca acum pot sti exact cand vor naste este cel mai mare beneficiu adus mamicii, pentru ca are timp sa se pregateasca pentru momentul mult asteptat, iar in cazul unei nasteri premature medicul poate stabili tehnicile potrivite de interventie”, afirma Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie.

Travaliul si alarmele false

Exista anumite simptome caracteristice, care prevestesc intrarea in travaliu, precum o infuzie brusca de energie, o scurgere vaginala precum cea de dinaintea menstruatiei, iritabilitate, senzatia de greutate in pelvis, durerile inconfortabile de spate si in zona pelviana sau contractiile false. Un travaliu prematur este greu de descris mai ales din cauza socului de a afla ca bebelusul va veni pe lume cu cateva luni inainte de termenul limita.

Printre alte semne care prevestesc nasterea se numara si contractiile false numite si contractiile Braxton Hicks (contractii ale muschilor uterului). Aflandu-se pe ultima suta de metri si nestiind exact cand ar trebui sa nasca, acestea viziteaza doctorul de fiecare data cand considera ca ceva nu este in regula. Mai mult decat atat, gravidele pot identifica usor care sunt contractiile reale si care sunt cele false, prin monitorizarea acestora. Diferentele dintre contractiile false si cele care anunta nasterea constau in faptul ca cele false sunt neregulate, se raresc atunci cand gravida este in miscare, se plimba si scad in intensitate atunci cand gravida isi schimba pozitia, nu cresc in frecventa si intensitate si se simt doar in partea din „fata” a abdomenului.

Semne care anunta o nastere prematura

Nasterea prematura este, in general, legata de probleme care privesc mama, fatul sau, chiar, ambii. Aproximativ 30-70% dintre cazurile nasterilor premature nu pot fi depistate, insa, in prezent, mamicile si medicii dispun de Testul PartoSure, care poate prezice cu exactitate momentul travaliului.

Gravidelor cu un risc ridicat de nastere prematura li se recomanda sa acorde o atentie speciala inainte de saptamana 37 a perioadei de sarcina, cand poate intervine nasterea prematura. De altfel, exista anumite simptome care prevestesc o nastere prematura, precum un numar peste 5 contractii pe ora, sangerari sau secretii vaginale apoase, crampe constante si asemanatoare durerilor menstruale in zona inferioara a abdomenului, senzatia unei presiuni pelviene, greturi, varsaturi, diaree sau dureri puternice in spate.

De ce este important ca gravidele sa foloseasca Testul PartoSure?

Identificarea exacta a gravidelor cu risc, dar si a celor care nu prezinta risc de nastere prematura reprezinta o mare provocare pentru medicii obstetricieni. In cele mai multe situatii cauzele unei nasteri premature sunt materne (uter malformat, fibrom tumoare benigna, infectii urinare, traumatisme); ovulare (sarcina multipla, malformatii, anemii, infectii, existenta unei singure artere ombilicale) sau generale (febra, anemie, cardiopatii, boli neurologice (epilepsii), boli endocrine sau digestive, varsta mamei sub 16 ani /peste 40 ani etc).

Inovatiile medicale prezinta Testul PartoSure, care poate prezice cu exactitate atat timpul ramas pana la nastere, cat si gradul de risc iminent pentru o nastere prematura. Identificarea gravidelor cu acest risc permite medicilor sa administreze din timp corticosterorizi, medicamente care ajuta la grabirea procesului de maturizare a plamanilor copilului. Testul PartoSure este recomandat femeilor care prezinta simptome sau semne, indicatii sugestive de travaliu inainte de termen si care au membranele intacte. De asemenea este indicat si in cazul celor care au avut deja nasteri premature, celor cu avort spotan in trimestrul al II-lea de sarcina, cat si gravidelor expuse riscului de nastere prematura.

PartoSure este un test rapid, usor si sigur ce poate fi facut de mamici fara a fi nevoite sa mai mearga la doctor, ajutandu-le sa-si pregateasca bebelusul pentru viata extrauterina. Sunt studii ce arata ca mai putin de 1 din 10 gravide diagnosticate clinic cu simptome de nastere prematura nasc intr-un interval de 7 zile de la prezentarea la doctor. Testul PartoSure este rezultatul unei tehnologii de ultima generatie care detecteaza cu claritate prezenta proteinei PAMG-1 (microglobulina placentara alfa), care are o concentratie foarte mare în lichidul amniotic si o concentratie foarte mica în conditii normale în canalul vaginal. De altfel poate determina timpul ramas pana la nastere pentru gravidele cu o sarcina de 20 de saptamani.

***
Despre Testul PartoSure
Pretul unui astfel de test este 260 lei si poate fi comandat de pe site.
Testul PartoSure este un test rapid care ajuta la stabilirea timpului ramas pana la nastere pentru gravidele cu semne si simptome sugestive de nastere prematura. Kitul PartoSure contine un betisor steril, o eprubeta si o banda de test, ambalate intr-un sac de plastic si poate fi folosit atat de medicul specialist, cat si individual de catre gravide.