Cand am nevoie de un avocat de drept penal?

7 mai 2019
Autor:
Yoseo Design

Angajarea  unui avocat de drept penal, este impetuos necesara cand trebuie sa fiti asistat și reprezentat în procesul penal, asistat și reprezentat în fața organelor de cercetare penală, asistat în medierea penală, in caz de consultare privind procedurile judiciare penale, asistare în procedura încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, asistare minori în procesul penal, asistare și reprezentare în faza de cameră preliminară, negocieri privind latura civilă a procesului penal, cereri, plangeri, contestații în procesul penal privitoare la masurile preventive, măsurile asiguratorii ori alte acte ale organelor de cercetare penală, procurorului ori instanței, asistare și reprezentare în cazul masurilor de arest preventiv, arest la domiciliu și control judiciar, consultare juridică privind judecarea în lipsă ori proceduri penale ce au sau au avut loc în străinătate, asistare și reprezentare persoana juridică care răspunde penal, acțiuni privind apărarea drepturilor părții civile, părții responsabile civilmente ori protecția persoanei vătămate, etc.

Este important sa apelati la un avocat de drept penal pentru consiliere juridica astfel incat sa va creati cea mai buna situatie juridica posibila intr-un context penal, eventual cu evitarea procesului penal (finalizarea cercetarii penale fara trimiterea dosarului in instanta) dar si pentru a formula aparari eficiente cu identificarea celei mai bune strategii in cauza si prezentarea cu succes a acesteia in fata instantei;

Si in situatia in care ati fost condamnat si doriti sa fiti reabilitat  pe cale judecatorerasca este important sa apelati la un avocat penal.

Reabilitarea judecatoreasca, aceasta se acorda la cererea fostului condamnat de catre instanta de judecata, dupa ce este verificata indeplinirea unor conditii. Acest tip de reabilitare este considerat ca fiind modalitatea principala de inlaturare a consecintelor ce rezulta dintr-o condamnare.

Conditii:

  1. Sa nu fi intervenit reabilitarea de drept

    49702732 - close up of themis figure

  2. Sa se fi implinit termenul de reabilitare
  3. Condamnatul sa aiba o anumita conduita
  4. Sa fie achitate in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile

In ceea ce priveste prima conditie, pentru ca un condamnat sa solicite instantei acordarea reabilitarii trebuie sa nu fi intervenit reabilitarea de drept. Insa, nu se aplica acelasi rationament atunci cand vine vorba de amnistie, deoarece efectele acesteia din urma sunt mai putin favorabile fostului condamnat decat efectele reabilitarii.

Termenele de reabilitare judecatoreasca sunt prevazute in art. 166 alin. (1) din Codul penal si difera in functie de durata pedepsei aplicate: “Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta, dupa implinirea urmatoarelor termene:

  1. a) 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
  2. b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
  3. c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viaţa, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
  4. d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate”.

Termenul se stabileste in functie de pedeapsa principala aplicata condamnatului, nu in functie de pedeapsa executata efectiv deoarece aceasta ar putea fi mai redusa ca urmare a unei gratieri partiale.

Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede posibilitatea reabilitarii judecatoresti si pentru condamnatul care a decedat inainte de implinirea termenului de reabilitare: „Condamnatul decedat pana la implinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat daca instanta, evaluand comportarea condamnatului pana la deces, apreciaza ca merita acest beneficiu”.

Calcularea termenelor de reabilitare judecatoreasca se face dupa urmatoarele reguli:

  • Termenul se calculeaza de la data la care a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris;
  • In cazul celor condamnati la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata integral sau executarea ei s-a stins in orice alt mod;
  • Atunci cand in cauza este incidenta gratierea, termenul se socoteste de la data actului de gratiere daca la acea data hotararea de condamnare era definitiva, iar in caz contrar, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare;
  • In caz de suspendare sub supraveghere a executarii pedepsei, termenul se calculeaza de la data implinirii termenului de supraveghere.

Cu privire la conduita condamnatului, sunt valabile explicatiile de la reabilitarea de drept – in cursul termenului de reabilitare condamnatul sa nu fi savarsit o alta infractiune, indiferent de gravitatea infractiunii sau de forma de vinovatie cu care s-a savarsit aceasta.

Ultima conditie se refera la plata integrala a cheltuielilor de judecata si a despagubirilor civile la plata carora a fost obligat condamnatul, cu exceptia cazului in care acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau a cazului in care partea civila a renuntat la despagubiri. Cu alte cuvinte, sunt exceptate situatiile in care plata cheltuielilor de judecata si a despagubirilor nu se datoreaza relei-credinte a condamnatului.

Instanta poate admite cererea de reabilitare atunci cand constata ca sunt indeplinite toate conditiile enumerate mai sus sau o poate respinge in caz contrar.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram