Cum sa calatoresti mai ieftin si mai des

23 martie 2012

1. LASĂ FIȚELE ACASĂ!
Renunță la hoteluri de peste 3 stele, nu mânca numai la restaurant și alege o clasă inferioară de transport.
Cazarea
Dacă ai plecat în excursie, nu-ți stă gândul la somn, mai ales dacă timpul tău liber e destul de scurt. Așa că majoritatea timpului nu o să-l petreci în camera de hotel/pensiune sau ce mai vrei tu. Atunci de ce să plătești mai mult pe facilități de care nu vei beneficia (aer condiționat, minibar, servicii de curățenie, room service s.a.)? Dacă vrei să apuci să explorezi toate împrejurimile, atunci un pat și, eventual, o baie îți vor fi de ajuns. O variantă unde să te odihnești și, totodată, să-ți ofere extra-timp de hoinărit este și cortul. Cu "casa" la purtător, vei avea mai mult timp la dispoziție să explorezi și vei economisi cel mai mult posibil în materie de cazare. Și couchsurfing-ul e o soluție.
Masa
Dacă vrei să guști puțin din specificul zonei, e musai să încerci specialitățile culinare și locul cel mai bun unde poți face asta este un restaurant. Dar nu exagera cu vizitele în localuri. Acolo lași o mare parte din bugetul de călătorie (să nu uităm de bacșiș), deși ai alte soluții care nu-ți vor ușura prea mult buzunarele. De exemplu, chioșcurile de pe marginea drumului, care pot să-ți ofere, și ele, o bucățică din bunătățile locului (kürtőskalács, brânzeturile comercializate pe marginea șoselei din culoarul Rucăr-Bran, vinul fiert și turta dulce de la standurile târgurilor de Sărbători s.a.)
Sau, dacă doar vrei să te "alimentezi", o conservă e mereu soluția potrivită - e ieftină, o poți lua cu tine și, astfel, mai economisești din timpul pe care l-ai pierde așteptând comanda la un restaurant.

Transportul
Poți economisi luând trenul în loc de mașină și, totodată, contribui la un mediu mai curat. Ia-ți bilet la clasa a doua. În România, cel puțin, diferența față de clasa întâi este neglijabilă. Dacă vrei, totuși, să călătorești pe 4 roți (uneori, nu ai încotro - nu sunt gări peste tot), poți reduce cheltuielile luându-ți prietenii cu tine (în aceeași mașină, nu fiecare cu propriul automobil, că atunci nu rezolvi nimic) și împărțind costul benzinei/motorinei.

2. DOCUMENTEAZĂ-TE PE INTERNET!
Vrei să știi ce ai de vizitat, să nu mai plătești ghidajul și să nu te rătăcești? Apelează, cu încredere, la internet. Hărțile și ghidurile turistice pot fi consultate și virtual, iar printarea lor te costă mai puțin decât cumpărarea lor dintr-o librărie. În plus, pe internet, poți afla sfaturi și sugestii utile de la cei care au fost înaintea ta în acel loc, de cele mai multe ori fiind informații pe care nu le găsești într-o publicație oficială.
De asemenea, cumpără și/sau rezervă prin intermediul internetului. De cele mai multe ori, ai reduceri dacă achiziționezi online. La CFR, de exemplu, ai 5% reducere la orice bilet cumpărat pe cale virtuală.

3. REZISTĂ IMPULSULUI!
...de a cumpăra suveniruri. Majoritatea sunt obiecte pe care nu le vei folosi niciodată și/sau de proastă calitate, pe care nu ai da atâția bani dacă ai locui acolo. Dacă vrei să ai amintiri, fă poze. Cât mai multe!

4. OCHEȘTE OFERTELE!
...de la muzee, expoziții, transport local s.a.
Dacă ai plecat într-un city break, nu uita să cauți dacă nu există oferte speciale care te pot ajuta să vezi mai mult și mai ieftin. În orașele europene, există diferite carduri/vouchere, care-ți oferă reduceri la vizitarea mai multor muzee sau dacă ai abonament la transportul în comun, poți intra gratuit la vreun obiectiv turistic.
Caută aceste oferte la recepțiile hotelurilor, în centrele de informare turistică, în restaurante, gări, muzee și, în principiu, oriunde se găsesc turiști.

5. CÂND AI FOST ULTIMA DATĂ ÎN ORAȘ?
În orașul în care locuiești. Dacă nu ai timp de călătorii prea îndepărtate, una în localitatea de domiciliu îți poate potoli, provizoriu, pofta de plecat. Sigur nu ai văzut vreun muzeu, nu ai mai colindat demult pe cărările vreunui parc sau nu ai mers de ceva vreme într-un cartier. Încearcă să vezi totul prin ochii unui turist care nu e obișnuit cu împrejurimile, fă poze, privește cu mai multă atenție clădirile pe lângă care treci în fiecare zi.

6. SINGUR SAU CU PRIETENII?
Ambele variante. Dacă pleci pe cont propriu, vei cheltui mai puțin pe mâncare și băutură, pentru că nu te afli într-un anturaj care să te facă să mai iei încă o bere, de exemplu. Și îți vei chibzui bugetul mai bine, deoarece nu vei avea de la cine să te împrumuți.
Dar dacă pleci însoțit, poți beneficia de reduceri de grup (la muzee sau la biletul de tren).

7. PLANIFICĂ DIN TIMP
Dacă rezervi cu câtva timp înainte transportul (în special, cel aerian, dar și la CFR ai reducere de la 13% la 5%, în funcție de anticipația cu care achiziționezi tichetul) și/sau cazarea, beneficiezi de o oarecare reducere. Celebrul early-booking.
Dacă știi din vreme unde vrei să pleci, alege extrasezonul și evită Sărbătorile. De ce? Pe de o parte, pentru că la un preț considerabil mai redus, ai parte de aceleași atracții și servicii, iar pe de altă parte, aglomerația nu-ți va da de furcă. Și destinația îți va părea, garantat, mai frumoasă.

Mai multe detalii despre acest subiect se găsesc aici:
http://hai-la-bord.blogspot.com/2012/03/cum-sa-calatoresti-mai-ieftin-si-mai.html

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram