166 de liceeni braşoveni fac practica online şi offline prin proiectul “Elevul de azi fermierul de mâine”

27 aprilie 2015

“Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect pilot care urmăreşte să echipeze tinerii din învăţământul agricol cu abilităţi, cunoştinte şi experienţe menite să-i stimuleze să urmeze studii de profil şi să adopte meseriile studiate.

Contextul educaţional şi economic actual – restructurarea improprie a învăţământul tehnic, nevoia stringentă de specialişti în domeniul agricol şi Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene care disponibilizează fondurile necesare dezvoltării agriculturii – dau meseriei de fermier oportunitatea de a-şi căpăta popularitatea pe care, în celealte ţări europene, deja o deţine.

Astfel, într-o primă etapă a proiectului, elevii Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei – singurul din ţară care încă acoperă toate specializările agricole – au participat la sesiuni de consiliere individuală şi de grup pentru a putea să ia decizii informate privitor la viitoarea carieră.

Începând de astăzi ei vor practica, timp de cinci zile pentru fiecare grupă de elevi, meseria studiată. Tinerii care studiază profilul “Veterinar” vor petrece săptămâna aceasta la Ferma Agrovision din satul braşovean Criţ – fermă demonstrativă administrată de World Vision România.

Liceenii de la specializarea “Agroturism” vor învăţa secretele unei gazde primitoare la pensiunea Elena din aceeaşi localitate, unde în săptămânile următoare li se vor alătura, cu reţete de preparate tradiţionale, colegii de la clasa “Industrie alimentară”.

Simultan, începând din 1 mai 2015, pe site-ul proiectului, va fi lansată aplicaţia web “Fermier de viitor”. Aplicaţia conţine replici virtuale ale proceselor de lucru studiate în practică de elevi şi urmăreşte să îi ajute să-şi completeze şi consolideze cunoştinţele dobândite într-o manieră familiara, dinamică şi prietenoasă.

La finalul sesiunilor de practică online şi offline, performanţele “fermierilor de viitor” vor fi evaluate de către o comisie specializată, iar cei mai buni dintre elevi participanţi la proiect vor primi premii în echipamente IT – laptopuri, tablete şi telefoane mobile.

Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici destinat liceelor de profil din ţară. Speram ca modelul „fermier de viitor” să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor în domeniul agricol la nivel naţional şi, implicit, la redresarea situaţiei învăţământului de profil.

Claudia Tokacs
Specialist Comunicare World Vision România
0731.444.773 / [email protected]

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram