Lupta cu kilogramele in timpul sarcinii Aflati cum va puteti mentine greutatea optima

31 mai 2017

Daca sunteti insarcinata, ar trebui sa stiti ca este naturala si sanatoasa cresterea ponderala in aceasta perioada, kilogramele acumulate in primele luni fiind de fapt rezerve de proteine si de grasimi de care fatul are nevoie pentru a se hrani corespunzator in cea de-a 2-a perioada a sarcinii. Acumularea a 10-14 kilograme pe perioada sarcinii inseamna o crestere normala in greutate. Aceste kilograme sunt reprezentate de greutatea fatului care se dezvolta, de uterul care se mareste, de glandele mamare care cresc in dimensiune pentru a pregati alaptarea, de lichidul amniotic in care se dezvolta copilul, dar si de un surplus de sange si tesut adipos.

Grija kilogramelor in plus nu ar trebui sa limiteze alegerile alimentare care ar putea sa afecteze sanatatea mamei si a copilului. Nu consumul de multivitamine si minerale ingrasa, ci o alimentatie neadecvata! Vitaminele si mineralele sunt indicate femeilor pe perioada sarcinii si dupa nastere, intrucat furnizeaza toti nutrientii esentiali pe care mamicile nu ii pot obtine doar din alimentatia zilnica. De exemplu, femeile insarcinate au nevoie de dublul dozei de acid folic necesar unui adult sanatos. Acidul folic este vital pentru sintetizarea corecta a ADN-ului fatului si poate reduce semnificativ defectele de tub neural la nou-nascut. De asemenea, acidul folic previne pierderea densitatii osoase, ajuta la transportul oxigenului in sange pentru mamica si copil si acopera eventualele carente nutritionale. Pe langa doza zilnica de acid folic recomandata de medici incepand cu saptamana 13, puteti lua Elevit 2 capsule moi, o combinatie de multivitamine, minerale si Omega 3, care contine Iod, Fier si vitaminele necesare metabolizarii acidului folic, intr-o formula special elaborata care sa acopere nevoile viitoarei mamici.

Va puteti invinge teama kilogramelor in plus adoptand o dieta corespunzatoare si tinand cont de cateva sfaturi care va pot ajuta sa eliminati riscul acumularii unei greutati excesive.
In primul rand, trebuie sa beti 2 litri de apa pe zi! Apa asigura functionarea normala a rinichilor si previne constipatia. Hidratarea este importanta nu numai pentru sanatatea femeii insarcinate, ci si pentru dezvoltarea normala a fatului. Mai mult, apa are un rol pozitiv asupra mentinerii greutatii optime.

Nu dublati portiile de mancare conform teoriei „mananc pentru doi”. Inainte de a cadea in aceasta capcana, aflati ca o femeie insarcinata trebuie sa consume in plus doar 300 calorii, care pot fi luate din alimente bogate in substante nutritive, nu din dulciuri sau grasimi nesanatoase.

Puteti face o lista cu alimente sanatoase, nutritive si satioase, dar puneti pe hartie si alimentele pe care ar trebui sa le evitati: alimentele calorice cu multe grasimi, care nu aduc nicio vitamina sau niciun nutrient esential in organism si pot pune sarcina in pericol. Sarea, de exemplu, ar trebui folosita in cantitati cat mai mici pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala si retentie de apa in organism. Cofeina poate avea ca efecte hipertensiunea arteriala, anemia sau chiar nasterea unui copil cu greutate mica.

Cantariti-va frecvent, pentru a fi la curent in mod constant cu schimbarile de greutate. Astfel, veti sti daca va incadrati in parametrii normali iar daca nu, puteti lua masuri in timp util. Un jurnal va poate ajuta sa detineti controlul asupra dietei si a modificarilor care apar in timpul sarcinii. Daca simtiti ca nu va puteti controla singura greutatea, puteti cere ajutorul specialistilor. Medicul, nutritionistul sau intructorul de gimnastica prenatala pot crea un program adaptat preferintelor si limitelor personale ale fiecarei femei insarcinate si va pot ajuta sa treceti peste sarcina fara kilograme in plus.

Nu lasati teama kilogramelor in plus sa va dirijeze viata! Pentru ca sanatatea copilului este cea mai importanta, puteti lua zilnic vitaminele si mineralele necesare pentru a va asigura ca beneficiati de un spectru cat mai larg si complet de nutrienti, care sa va ajute sa faceti fata sarcinii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram