Lampile solare VELUX Natural Light au ajuns in Africa

9 martie 2016
Autor:
VELUX Romania

La aproximativ un an de la momentul in care Grupul VELUX, lider mondial in productia ferestrelor de mansarda, anunta ca si-a unit fortele cu organizatiile Little Sun si Plan International, pentru a lansa o competitie de design pentru o lampa solara care sa aduca lumina in Africa, primele lampi solare au ajuns deja pe pamant african.

Competitia internationala de design VELUX Natural Light a primit 172 de propuneri venite din 65 de tari. Un juriu format din experti in domeniile arhitecturii, artelor si designului a selectat designul castigator care a apartinut tinerilor Mariana Arando si Luca Fondello de la Universitatea din Buenos Aires, Argentina. Designul lor pentru lampa solara a fost inspirat de modul in care lumina poate sa uneasca oamenii.

Grupul VELUX a fabricat si donat pana acum 14,500 de lampi care se incarca de la soare, iar 150 de agenti locali de vanzari au fost pregatiti pentru a le vinde in comunitati aflate in zone indepartate din Senegal, Zimbabwe si Zambia. Trainigul combina workshop-uri, jocuri de rol, demonstratii si munca in echipa.

"Primul training a fost un adevarat succes. A avut o prezenta buna, iar viitorii agenti de vanzari au manifestat un interes mare pentru produs, convinsi fiind ca lampile se vor vinde. Agentii au putut sa vada ca lampile solare Natural Light pot duce la economii. Dupa doua luni de utilizare, clientii au economisit deja bani in comparatie cu cat ar fi cheltuit pe lampi cu kerosen. A avea lampi solare inseamna a fi independent de reteaua electrica," spune Eduis N. Makono, Alight Zimbabwe Trust (Plan Zimbabwe Alumni).

Aducem lumina sustenabila in Africa
In prezent, 1.2 miliarde de oameni din toata lumea nu au acces la electricitate, iar lumina sustenabila este adesea in cantitati mici dupa apusul soarelui. De aceea, Grupul VELUX colaboreaza cu organizatii precum Little Sun si Plan International pentru a aduce lampi solare in Africa. Proiectul utilizeaza un model de distributie antreprenorial, Grupul VELUX donand un lot initial de 14,500 lampi solare. Lampile vor fi vandute la preturi locale accesibile, in special in comunitati care nu beneficiaza de curent electric din Senegal, Zimbabwe si Zambia. Lampile au inceput deja sa fie distribuite de la inceputul anului 2016.

“Colaborarea cu VELUX si Plan a implicat o munca plina de satisfactii, deoarece avem acelasi scop – sa aducem lumina regenerabila, sustenabila in Africa,” spune Mason Huffine, manager de vanzari pentru Little Sun in Africa.

Designul lampilor solare a fost creat de Mariana Arando si Luca Fondello, castigatorii competitiei internationale de Design - Natural Light. Ei au fost inspirati de modul in care lumina naturala poate aduce oamenii impreuna. Conceptul de design al lampii solare face posibila conectarea mai multor lampi intre ele, astfel incat fiecare isi poate aduce lampa la orice adunare in scop de socializare, generand lumina impreuna.

Despre donatia Natural Light
Grupul VELUX a fost dintotdeauna puternic dedicat ideii de a furniza lumii noi oportunitati de acces la lumina naturala si aer proaspat, si de a da ceva inapoi societatii. Compania este construita pe cunoasterea luminii, iar noi folosim expertiza noastra acolo unde consideram ca rezultatul va avea cel mai mare impact. Ca parte a activitatilor de aniversare a 75 de ani de existenta a Grupului, punem accent pe actiuni care au ca scop aducerea luminii sustenabile si accesibile in zone foarte indepartate din Africa.

Despre distributia lampilor Natural Light de catre Plan International
Modelul de distributie ales este foarte asemanator cu cel al micro-creditului, in care mici antreprenori locali care nu pot obtine imprumuturi in conditii normale – din cauza lipsei unui venit stabil sau colateral – adesea primesc imprumuturi mici care ii ajuta sa-si puna pe picioare afacerea. Pentru a ajuta demararea vanzarilor, acesti antreprenori primesc initial un stoc de lampi solare Natural Light fara costuri. De indata ce au vandut stocul, profitul rezultat va constitui capital pentru achizitionarea unui numar suplimentar de lampi pentru vanzare, in acest mod putand intemeia o mica afacere care se auto-sustine.

Despre Little Sun

Little Sun este o organizatie sociala infiintata de renumitul artist Olafur Eliasson si de inginerul Frederik Ottesen pentru a oferi lumina curata, fiabila, accesibila celor 1.2 miliarde de oameni care traiesc in zone izolate, fara electricitate. Lampa solara LED, conceputa in primul proiect Little Sun, este vanduta in toata lumea. Achizitionarea acestor lampi in zonele din lume care au electricitate face posibila distribuirea lor in zone izolate, la preturi reduse, accesibile, oferind astfel o alternativa pentru iluminatul toxic si scump cu ajutorul lampilor cu kerosen.
Proiectul Little Sun pune accent pe nevoia de lumina sustenabila oferita comunitatilor izolate prin intermediul antreprenorilor locali, creand locuri de munca si aducand profit la nivel local. Proiectul a fost lansat oficial in iulie 2012 la London’s Tate Modern. De atunci, peste 300,000 de lampi Little Sun au fost distribuite in intreaga lume si aproape jumatate din ele in zone izolate ale lumii. In aprilie 2014, Little Sun a primit o investitie de mare impact in valoare de 5 milioane de $ de la Bloomberg Philanthropies, facand astfel posibila raspandirea operatiunii Little Sun pe tot continentul african.

Materiale de presa la VELUX Media Centre

Poti vedea si descarca ultimele aparitii (video, fotografii si materiale media) din VELUX Media Centre, accesand press.velux.com. Aici, te poti inscrie pentru a primi noutatile VELUX.
Urmareste-ne pe twitter.com/velux si facebook.com/velux

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram