Constructia fundatiilor unei case - cum se face?

13 decembrie 2022
Autor:
Bullet Media Advertising SRL-D

Inainte de a ridica peretii casei tale, primul pas este sa pui bazele. Constructia fundatiilor unei case este fundamentala, deoarece acestea asigura stabilitatea cladirii.

Inainte de inceperea lucrarilor, trebuie efectuat un studiu pentru a analiza natura solului si riscurile, se realizeaza un design build fundatie. Apoi, se poate incepe punerea fundatiilor, incepand cu lucrarile de terasament. Vor urma sapaturile, asezarea betonului curat, armaturile si turnarea betonului.

Rolul fundatiilor unei cladiri

Fundatia este primul pas in construirea unei case. Acestea asigura stabilitatea caselor, prevenind in acelasi timp sa se prabuseasca. Rolul unei fundatii este de a se opune tasarii si infiltrarii apei, permitand in acelasi timp distribuirea sarcinilor in sol.

Constructia fundatiilor unei case se realizeaza in functie de natura solului si de tipul cladirii. Adancimea de excavat va depinde de fundatii.

Trei tipuri de fundatii

  • Fundatii de mica adancime.
  • Fundatii adanci: piloti (piloti de lemn si piloti de indesare) si puturi.
  • Fundatii speciale.

Pasii inainte de a construi fundatiile unei case

Inainte de a incepe lucrarile si de a intreprinde constructia fundatiilor unei case, este esential sa cunoastem natura solului. Mai mult, daca terenul este in panta, costul lucrarii va fi mai mare. Pentru aceasta, se recomanda un studiu geotehnic pentru identificarea riscurilor.

Pe langa tipul de sol, studiul face posibila determinarea adancimii fundatiilor si necesitatea sau nu a unui perete mulat. Adancimea standard este de 60 cm, insa poate ajunge pana la 1,50 m in functie de caz. In ceea ce priveste latimea fundatiilor, aceasta trebuie sa corespunda cel putin de doua ori latimii peretelui.

Constructia fundatiilor unei case: pas cu pas

Se succed diferite etape pentru construirea fundatiilor unei case. Inainte de inceperea lucrarilor structurale, terenul trebuie curatat.

Pasul 1: Pregatirea terenului

Punerea fundatiilor unei cladiri incepe cu pregatirea terenului si anume terasamentul acestuia si saparea santurilor.

Terasarea terenului

Inainte de construirea fundatiilor casei, profesionistul trece la terasarea terenului dupa ce a efectuat o pre-trasare a amplasamentului casei.

Saparea de transee

Inainte de stabilirea fundului sapaturilor , traseul viitoarei constructii este delimitat prin asezarea unei linii si a unor pariuri.

Pasul 2: Cofrarea si turnarea betonului curat

Dupa saparea santurilor, in special a celor care gazduiesc tevile, este timpul sa se toarne betonul. Operatiunea trebuie facuta in 48 de ore de la sapaturi.

Acest prim strat de beton va fi turnat intr-un cofraj din lemn pe fundul sapaturii. De asemenea, asigura protectia armaturilor.

Pasul 3: armarea fundatiilor

Pentru a asigura stabilitatea fundatiilor, acestea sunt armate cu beton armat. Pentru armarea betonului, in fundatii se pun armaturi metalice sau din otel.

Pasul 4: turnarea fundatiilor casei

Pentru a finaliza constructia fundatiilor unei case, profesionistul toarna si netezeste o placa de beton. Timpul de uscare este de 28 de zile si poate fi mai lung pe vreme rece.

Mai multe informatii gasesti pe https://terratestromania.ro!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram