8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre AdBlue

16 iulie 2023
Autor:
Content SEO

Daca esti sofer sau detii o masina diesel, trebuie sa stii ce este AdBlue si de ce este important pentru masina ta. Acest fluid este vital pentru protejarea mediului si deopotriva pentru functionarea corecta a motorului tau diesel.

Ce este Adblue?

Conform celor de la RevizieShop, unul dintre cele mai importante magazine de piese auto online din Romania, Adblue este o solutie lichida incolora si inodora, compusa in principal din apa demineralizata si uree de inalta puritate. Este utilizata ca agent de reducere a emisiilor in vehiculele diesel, in special in cele care respecta standardele de poluare Euro 6. Procesul in care Adblue este injectat in sistemul de evacuare al motorului diesel ajuta la transformarea emisiilor nocive de oxizi de azot (NOx) in substante mai putin daunatoare, cum ar fi azot si apa.

Cum functioneaza Adblue?

In timpul procesului de ardere a combustibilului in motorul diesel, oxizii de azot sunt eliberati in gazele de esapament. Acest lucru duce la poluarea aerului si la contributia la efectul de sera. Aici intervine Adblue-ul, care este injectat in gazele de esapament inainte ca acestea sa ajunga in catalizatorul selectiv pentru reducerea catalitica (SCR).

Prin reactia chimica dintre Adblue si oxizii de azot, se produce o transformare in azot (N2) si apa (H2O). Acest proces ajuta la reducerea semnificativa a emisiilor de NOx, contribuind la protejarea mediului inconjurator.

Cum se adauga in masina?

Adaugarea Adblue-ului in masina este un proces simplu si sigur. Majoritatea masinilor diesel moderne sunt echipate cu un rezervor special pentru Adblue, plasat in apropierea rezervorului de combustibil. Rezervorul de Adblue are, de obicei, o capacitate proportionala cu cel al combustibilului.

Pentru a adauga Adblue, trebuie doar sa deschizi capacul rezervorului de Adblue si sa torni lichidul cu ajutorul unui recipient adecvat, fara a permite sa curga pe langa gura sau sa ajunga pe alte componente ale masinii. De asemenea, exista si posibilitatea ca un tehnician calificat sa efectueze aceasta operatiune in service.

Cum poti verifica nivelul de Adblue?

Pentru a fi sigur ca masina ta are intotdeauna nivelul potrivit de Adblue, majoritatea autovehiculelor diesel moderne sunt prevazute cu un sistem de monitorizare a nivelului de Adblue. Acesta poate fi accesat prin bordul de control al masinii.

Atunci cand nivelul de Adblue scade sub o anumita limita, vei primi avertismente si notificari vizuale sau sonore pentru a te avertiza sa reumpli rezervorul. Este important sa acorzi atentie acestor notificari si sa nu ignori nivelul scazut al Adblue-ului, pentru a te asigura ca vehiculul tau continua sa functioneze corespunzator.

Cum afecteaza temperaturile extreme acest lichid?

Adblue-ul poate fi influentat de temperaturi extreme, fie ca vorbim despre iarna cu temperaturi foarte scazute sau despre veri caniculare. La temperaturi foarte joase, Adblue-ul se poate congela partial, ceea ce poate duce la disfunctionalitati ale sistemului de alimentare cu Adblue.

Pentru a preveni astfel de probleme, autovehiculele diesel moderne sunt echipate cu sisteme de incalzire a Adblue-ului, care ajuta la mentinerea lichidului intr-o stare fluida chiar si in conditii de temperaturi scazute. Pe de alta parte, la temperaturi ridicate, Adblue-ul se poate evapora, de aceea este important sa pastrezi masina intr-un loc umbros si racoros, pentru a evita pierderea inutila a acestui lichid pretios.

Cat de des trebuie sa reumpli rezervorul de Adblue?

Frecventa cu care trebuie reumplut rezervorul de Adblue variaza in functie de consumul de combustibil al masinii si de capacitatea rezervorului de Adblue. De obicei, poti parcuge mai multe sute de kilometri pana cand va trebui sa reumpli rezervorul de Adblue.

Un sfat util este sa nu astepti pana cand rezervorul de Adblue este complet gol, deoarece acest lucru ar putea duce la sistarea motorului. In schimb, fii proactiv si reumple rezervorul cand primesti avertismentele corespunzatoare de pe bordul masinii. Astfel, te asiguri ca vei avea mereu Adblue suficient pentru a mentine emisiile sub control.

Adblue vs. AdBlue® - exista vreo diferenta?

Daca ai cautat informatii despre Adblue, este posibil sa fi intalnit si termenul "AdBlue®". E important sa stii ca, in esenta, nu exista o diferenta reala intre cele doua. AdBlue® este o marca inregistrata a Asociatiei Germane de Standardizare a Industriei Auto (VDA). Aceasta garanteaza ca produsul care poarta aceasta marca corespunde standardelor de calitate si purete necesare pentru a fi utilizat in vehiculele diesel.

Adblue, scris cu litere mici, este termenul generic pentru aceasta solutie de uree utilizata in vehiculele diesel pentru reducerea emisiilor. Deci, in esenta, vorbim despre acelasi produs, dar cu denumiri diferite.

Poti produce AdBlue singur?

Desi Adblue-ul este un lichid relativ simplu din punct de vedere chimic, producerea lui la scara mica sau in mediul casnic nu este recomandata si, in multe cazuri, poate fi chiar periculoasa. Nici nu este rentabil sa incerci sa produci tu aceasta substanta (vezi Adblue Pret) Adblue-ul comercial este produs cu ajutorul unor procedee de fabricatie speciale, care asigura calitatea si puritatea necesare pentru a proteja sistemul de alimentare si catalizatorul SCR al masinii tale.

Mai mult decat atat, producerea Adblue-ului poate implica anumite substante chimice si procese care pot fi daunatoare pentru sanatatea si siguranta ta. Cel mai intelept lucru este sa cumperi Adblue de la distribuitori autorizati sau sa-l achizitionezi de la statiile de service auto.

Daca detii o masina diesel cu sistem SCR, este esential sa intelegi importanta Adblue-ului si sa acorzi atentie nivelului acestuia in rezervor. Astfel, vei asigura o functionare corespunzatoare a motorului tau si vei contribui la protejarea mediului inconjurator pentru generatiile viitoare.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram