fbpx

8 lucruri pe care le poti invata de la copii, dupa divort

Divortul este, fara doar si poate, unul dintre cele mai dificile momente din viata cuiva, mai ales atunci cand in acest joc adult a intrat, fara voie, un copil. 

Dincolo de lasarea in urma a unui stil de viata, a unor obiceiuri, a unui anume tu, cel care divorteaza (indiferent de motive sau de vinovatii) se lupta cu angoasa unui nou inceput si cu acceptarea unui esec extrem de personal.

Dragostea pe care ai avut-o s-a pierdut ca firicele de nisip in aer, poate nu vei mai avea niciodata parte de o astfel de emotie.

Iar atunci cand te uiti la copiii tai, dezamagirea e cu atat mai mare pentru ca, inevitabil, simti ca le-ai creat si lor un prejudiciu, i-ai atras intr-un esec, tu le-ai aratat prima dovada de nefericire…

Doar ca, ai fi surprins cata putere si cata energie pozitiva exista in aceste minti relaxate si aceste suflete curate, daca stii bineinteles sa exploatezi aceste parti ale lor.

Daca stii sa ii asculti, daca ai rabdare si le acorzi suficienta atentie, vei descoperi de la ei tot ce trebuie sa stii despre iubire, speranta, iubire dupa divort.

Ad-avocat a enumerat cateva dintre lucrurile extrem de importante pe care copiii ti le pot descoperi, dupa divort:

  1. Cum sa iubesti…

De multe ori, mai ales dupa ce treci printr-o separare, uiti sa iubesti, cum sa iubesti. Dar uita-te putin la copiii tai, la zambetul lor, la cum te iubesc neconditionat si ai sa vezi ca merita sa incerci sa iubesti din nou. Inimile lor sunt deschise si pregatite sa primeasca si sa ofere dragoste, fara nicio teama.

  1. Sa apreciezi oamenii pentru ceea ce sunt ei in realitate.

Copiii stiu intuitiv o multime de lucruri – lucruri aproape supranaturale. Ai incredere in instinctele lor, ei simt oamenii care merita sa iti fie in preajma.

  1. Cum sa te distrezi.

Copiii se joaca! Rad la glume fara sens, rad cand asculta muzica, cand te uiti la ei sugubat sau cand le soptesti ceva la ureche.

Incearca sa-i imiti, razi cat poti de mult si de curat si retraieste fiecare emotie cu senitatate.

  1. Pretuieste lucrurile mici, aparent neinsemnate.

Un breloc, o carte, cand copilul tau te tine de mana, cand se bucura enorm ca are o jucarie noua sau cand poti deschide usa de la masina parteneri tale sau viceversa.

  1. A comunica…

Invata-i pe copiii tai si invata si tu de la ei sa te folosesti de cuvinte si de forta lor pentru a rezolva lucrurile. Nu te folosi de cuvinte ca sa ranesti, ca sa umilesti, sa certi, ci ca sa ajungi la un consens, pentru a arata dragoste, pentru a alina, pentru a vindeca.

  1. Invata sa spui ca-ti pare rau.

Copiii tai, daca esti atent la ei, iti cer iertare (mai repede sau mai greu, dar o fac sincer), iti arata ca le pare rau si ca nu vor sa fii suparat. Incearca sa imiti si tu aceasta atitudine naturala a lor.

  1. Nu e nimic rau in a fi vulnerabil.

Nu trebuie sa fii mereu puternic ca sa fii iubit – copiii tai, de exemplu, te vor iubi chiar si atunci cand plangi. Acelasi lucru il va face si partenera/ partenerul tau daca este acela care trebuie sa ramana.

Pe ad-avocat.ro iti stau la dispozitie cei mai buni avocati care te pot consilia in legatura cu procedura de divort si dreptul familiei.