3 curiozitati despre pisici

5 decembrie 2017
Autor:
Digital Metrics

Ca si in cazul cainilor, domesticirea pisicilor s-a bazat pe beneficii reciproce. La inceput, oameni au fost nevoiti sa rezolve o problema neprevazuta legata de agricultura: rozatoarele care devorau recoltele. Pentru acest lucru se foloseau animale de prada, precum serpii si bufnitele si, mai tarziu, pisicile.  Pisica a fost domesticita de africani cu aproximativ 10.000 de ani in urma in Orientul Mijlociu. Venerata in unele culturi ca zei si perceputa in altele ca mesageri ai diavolului, astazi, pisica a devenit unul dintre cele mai iubite animale de companie, drept dovada, aparitia firmelor care asigura transport pisici Romania – Anglia pentru romanii care se muta in Marea Britanie si nu pot sa ia cu ei si micile feline.

1.Pisica inclusa in Cartea Recordurilor

Desi istoria vorbeste despre nenumarate pisici care au prins soareci, cea mai faimoasa se pare ca este Towser, pisica celei mai vechi distilerii din Scotia, Glenturret. Aceasta detine un record atestat de Guiness World Records pentru faptul ca a prins 28.899 de soareci in cei 24 de ani cat timp a fost in serviciul distileriei. Succesoarea lui Towser la Glenturret a fost o pisica numita Amber, care, in ciuda unei cariere de aproape 20 de ani, nu a prins niciun soarece.

2. Pisici care costa 50.000 de euro

Traditia de imperechere a pisicilor domestice cu stramosii sai salbatici are o origine cu peste o suta de ani, cand a fost „creata” prima pisica bengaleza (felina domestica imperecheata cu un pui de leopard asiatic).  O pisica bengaleza poate costa intre 1.000 de dolari si 25.000 de dolari

O alta rasa de pisici realizata prin incrucisarea altor rase este Savannah. Aceasta rasa este o incrucisare intre Siameza si Serval, intre o pisica africana salbatica si o pisica domestica. Preturile pornesc de la 1.500 de dolari si pot urca pana la 50.000 de dolari. Proprietarii sustin ca pisicile Savannah au un temperament asemanator cu cainii: au tendinta de a-si urma stapanii si chiar pot fi invatate sa mearga in lesa. In Australia, care are deja o problema teribila cu pisicile salbatice care decimeaza fauna nativa, este interzis importul de pisici Savannah.

3. Cele noua vieti

Expresia "pisicia are noua vieti" a devenit atat de comuna, incat putini mai iau in considerare implicatiile sale. Pisica, cu viteza si agilitatea ei ciudata, pare sa sfideze moartea la fiecare cadere. Cea mai mare calitate a acestui animal pare sa fie capacitatea sa de a supravietui caderilor de la inaltime.

O pisica care cade are mai multe mecanisme de supravietuire.  Simtul sau de echilibru actioneaza ca un fel de giroscop intern numit "reflexul de aterizare aeriana". La aterizare, o pisica va cadea mereu pe toate cele patru picioare si, datorita greutatii sale mici, are o viteza de cadere mica. 

Exista zeci de rapoarte despre caderea pisicilor de la inaltimi mari. In 2011, o pisica batrana, numita "Gloucester", a cazut de la etajul 20, dintr-un apartament din Upper West Side, Manhattan, si s-a ales doar cu rani minore. In anul urmator, o pisica din Boston (numita „Sugar") a cazut de la etajul 19. In 2009, o alta pisica din Manhattan a cazut de la etajul 26, iar de data aceasta evenimentul a fost fotografiat. Numele pisicii era Lucky (Norocoasa).

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram