Alergarea – un sport la moda

12 octombrie 2015

Alergarea este cel mai practicat sport din Romania. Nici fotbalul, nici voleiul si nici baschetul nu depasesc in preferintele romanilor acest sport individual. O dovedesc chiar statisticile: 61 % dintre persoanele din mediul urban din Romania, care s-au declarat interesate de sport, au practicat alergarea in ultimul an. Jumatate dintre cei care alearga o fac cel putin o data pe saptamana, 29% de 1-3 ori pe luna si 21% mai rar de o data pe luna. Surprinzator sau nu, copiii sau adolescentii (3 – 18 ani) sunt intrecuti de adulti, si asta pentru ca doar 32% practica alergarea ca sport. In consecinta, legati-va sireturile si iesiti afara la alergare! Satisfactiile nu vor intarzia sa apara atat la nivel fizic, psihic, cat si social.

Orasele se pun in miscare
Din cand in cand, romanii isi testeaza fortele si in competitii. 12% dintre cei care declara ca au alergat in ultimul an afirma ca au participat si in diverse forme de competitii de amatori.
Un maraton sau un cros aduce la linia de start cel putin cateva sute, daca nu cateva mii de concurenti. Arad, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara, Botosani, Bucuresti sunt doar cateva dintre orasele care organizeaza astfel de evenimente. Si este clar ca au un succes din ce in ce mai mare. Maratonul International Bucuresti, care a avut loc saptamana trecuta, a avut peste 10.000 de participanti, in conditiile in care anul trecut, la aceeasi competitie au luat startul aproximativ 8.000 de persoane. Cu toate acestea, mai avem mult pana sa ajungem la nivelul francezilor, care la “Marathon de Paris” de anul acesta au avut peste 50.000 de particiapanti, reusind astfel sa fie cel mai mare maraton din Europa si al treilea din lume.
Este interesant de stiut ca cei care participa la competitii, se inscriu in medie la 2-3 evenimente pe an. Cat priveste distanta maxima alergata, aceasta se situeaza la o medie confortabila de 7 km. Doar 3% dintre cei ce alearga au ajuns la distanta unui semimaraton (21 km) si doar 1% la cei 42 km ai maratonului.

Pentru ce alearga romanii
S-a dovedit in ultimii ani ca marile evenimente de alergare au un impact deosebit in orasele in care sunt organizate, cu implicatii financiare, turistice si nu in ultimul rand sociale. Cei care alearga vor, in general, sa sprijine o cauza nobila, cum ar fi strangerea de fonduri pentru bolnavii de cancer sau, de ce nu, sa promoveze un stil de viata sanatos.
Si de ce nu ar fi alergarea sportul preferat al romanilor, cand 5 minute pe zi prelungesc viata cu 3 ani? Cercetatorii sunt de parere ca cei care alearga in mod constant traiesc cu 5-7 ani mai mult decat persoanele sedentare. Exista totusi doua elemente de care trebuie sa tineti cont: in primul rand, este foarte important ca incaltamintea sa confere aderenta optima si stabilitate in momentul deplasarii. Daca practicati regulat acest sport nu ezitati sa investiti intr-un echipament corespunzator. Pentru un echipament minim de alergare romanii investesc aproximativ 700 de lei. In al doilea rand, nu trebuie sa exagerati. Alergarile usoare de 20-50 de minute pe sesiune, practicate de trei ori pe saptamana, au efecte pozitive asupra sanatatii si sunt mai sigure decat alergarile intensive.

Preda Publishing a realizat un infografic in care a adunat toate aceste date.

Despre Preda Publishing
Preda Publishing este o editura unica pe piata romaneasca, dedicata in intregime sportului, in toate formele sale: alergare, ciclism, triatlon, alpinism sau sporturi cu mingea. Fondata in 2011, de un grup de iubitori ai sportului, Preda Publishing promoveaza un stil de viata sanatos, bazat pe miscare, dieta echilibrata si respect pentru natura. In prezent, oferta Preda Publishing este structurata pe urmatoarele colectii:
• iRun, colectie dedicata alergarii, fie ca este vorba de pista sau alergari montane, sprint, maraton sau ultramaraton
• iBike, colectie dedicata ciclismului
• iTri, colectie dedicata triatlonului, sport ce capata din ce in ce mai multi adepti in Romania
• iBall, colectie dedicata fotbalului si eroilor sai
• iClimb, colectie dedicata alpinismului si iubitorilor muntelui
• iLegend, colectie dedicata legendelor sportului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram