Cum pot fi convinsi copiii sa manance fructe si legume?

6 august 2015

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu doar copiii, ci si adultii trebuie sa consume zilnic minim 400 de grame de fructe si legume, impartite in 5 portii . Studiul efectuat de Millward Brown arata ca doar 14% dintre copii consuma cele 4-5 portii de fructe recomandate si doar 10% legume. Majoritatea copiilor - 48% mananca 2-3 portii de fructe pe zi, in timp ce 25% o singura portie pe zi. Cele mai multe legume sunt consumate de copii o data sau de 2-3 ori pe zi (29%, respectiv 52% dintre copii).

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma faptul ca una dintre cele 5 portii de legume si fructe poate fi un pahar de suc (200 ml). Noile produse de pe piata care, de asemenea, pot inlocui una din cele 5 portii de legume sau fructe sunt mousse-urile. Marea majoritate a copiilor, pana la 59%, le consuma mai rar de o data pe zi. Nu toata lumea stie ca mousse-urile sunt gustari complet naturale, produse 100% din piureuri de fructe si legume.

Nutritionistul Serban Damian afirma: “Perioada de crestere este o etapa in care necesarul de energie este mai mare fata de alte etape ale vietii. De asemenea, necesarul de micronutrienti inregistreaza valori mai crescute, iar alimentatia este principala sursa prin care le putem oferi copiilor tot ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios.”

Creativitatea este cheia

Nu exista loc pentru monotonie in dieta copilului. Copiii sunt curiosi din fire, de aceea mesele ar trebui sa le atraga atentia. Estetica si creativitatea sunt elemente cheie in servirea mesei copilului. Pentru indreptarea si modelarea obiceiurilor alimentare in randul celor mici, divertismentul este cel mai eficient mod de a face acest lucru.

Opinia nutritionistului Serban Damian este: “Copiii se pot plictisi repede de aceleasi alimente, aceleasi preparate si acelasi mediu in care mananca. Este important sa gasim diverse strategii pentru a le face mesele atractive si variate, iar joaca este principalul mijloc prin care putem sa comunicam cu copiii inca de la cele mai mici varste.”

Atmosfera este, de asemenea, importanta in timpul servirii mesei. Mesele luate in graba, in timp ce televizorul este pornit sau in pozitia “aplecat” pe canapea nu favorizeaza formarea obiceiurilor bune. Unul dintre parinti ar trebui sa stea la masa impreuna cu copilul si sa sarbatoreasca atat masa, cat si timpul petrecut impreuna.

De cele mai multe ori, solutiile simple si inteligente sunt cele mai bune. O modalitate foarte simpla si, in acelasi timp, convenabila este sa le oferiti copiilor suc de fructe alaturi de acel fel de mancare preferat care, din pacate, este sarac in vitamine si minerale. “Sucurile 100% pastreaza aceleasi proprietati nutritionale ca fructul din care provin, aducand un aport important de minerale si vitamine.” - sustine nutritionistul Serban Damian.

Forma si aroma ii determina pe copii sa iubeasca sucurile 100% si mousse-urile. Un avantaj suplimentar este forma interesanta si convenabila a ambalajului. Cel mai probabil, copilul este mai atras de mousse-ul al carui ambalaj infatiseaza un erou colorat decat de cubuletele de morcovi dintr-o cutie, efectul dupa masa ramanand acelasi. Dupa cum afirma Serban Damian, “Mousse-ul este o sursa importanta de fibre, minerale si vitamine, pastrand proprietatile nutritive ale fructelor si legumelor din care provin. Acestea nu contin zahar adaugat si sunt 100% naturale.” Deci, daca un copil alege suc 100% de mere sau mousse-uri in locul unui mar, cu siguranta puteti accepta decizia lui.

Campania “Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Republica Polona, precum si din Fondul de promovare a Fructelor si Legumelor oferit de KUPS.

Mai multe informatii despre campanie sunt disponibile pe www[.]sucsimousse[.]eu si pe pagina de Facebook Traieste SMART.

Pentru mai multe informatii despre vitaminele istete, inclusiv trucuri despre cum sa va convingeti copiii sa consume fructe si legume, vizitati www[.]sucsimousse[.]eu si pagina de Facebook Traieste SMART.

Uniunea Nationala a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS) este o organizatie industriala ce asociaza producatorii de suc si alte entitati care coopereaza in mod direct cu industria producatoare de suc. Inca din 1993, Uniunea reprezinta industria in initiativele nationale si ale Uniunii Europene, cooperand cu institutii stiintifice, laboratoare, precum si cu organizatii nationale si internationale ale industriei. De asemenea, Asociatia KUPS functioneaza in beneficiul consumatorilor prin intermediul sistemului sau de control voluntar, pentru a asigura sucuri de inalta calitate.
In plus, in cadrul operatiunilor sale, KUPS urmareste o serie de activitati de promovare si de educare, sustinand obiceiurile alimentare sanatoase, inclusiv ideea de 5 portii de legume si fructe pe zi, o portie putand fi inlocuita cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informatii despre KUPS, vizitati www[.]kups[.]org[.]pl.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram