Berea fara alcool poate reduce infectiile tractului respirator superior

30 octombrie 2014

Un studiu realizat de catre Johanes Scherr, profesor la Universitatea Tehnica din Munich, (Departamentul de Preventie si Medicina Sportiva) si prezentat in premiera in cadrul Simpozionului International Beer&Health, care a avut loc in septembrie la Bruxelles, a demonstrat ca un consum de bere fara alcool poate avea efecte antiinflamatorii si poate reduce infectiile tractului respirator superior.

Desfasurat in 2014, pe parcursul a 15 saptamani, studiul a evidentiat ca polifenolii care se regasesc in mod natural in berea fara alcool pot avea proprietati anti-oxidante, anti-patologice si anti-inflamatorii, ceea ce poate reduce incidenta bolilor tractului respirator superior. Cercetarea germana a mai relevat faptul ca polifenolii din berea fara alcool pot imbunatati recuperarea celulelor musculare cardiace dupa un efort intensiv si prelungit.

Aceste descoperiri sunt valoroase pentru sportivi si persoane care depun un efort fizic sustinut, deoarece in urma unei activitati intense si prelungite pot rezulta cresteri ale biomarker-ilor care semnaleaza o activitate inflamatorie, disfunctii ale sistemului imunitar, cat si un nivel ridicat de risc in ceea ce priveste infectiile, in special cele ale tractului respirator superior.

„Studiul de fata demonstreaza posibilele efecte benefice ale consumului de bere fara alcool, pentru inima si tractul respirator. Polifenolii care se regasesc in mod natural in alimente precum fructele si legumele sau in bauturi precum berea fara alcool au intr-adevar o influență pozitivă asupra organismului uman. Astfel, berea fara alcool este o bautura-aliment bine venita pentru cei care depun mult efort fizic, nu doar prin efectul de hidratare a organismului, dar și prin aportul de polifenoli.”, a declarat Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

In cadrul studiului, pentru testarea infectiilor tractului respirator superior au fost inclusi 277 de alergatori la maraton, avand o stare buna de sanatate, cu varsta medie de 42 de ani, iar pentru analiza cresterii biomarkerilor reprezentand activitatea imflamatorie au fost analizati 102 alergatori barbati participanti la maratoane, cu aceeasi varsta medie.

Centrul de Studii despre Bere Saanaatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Saanaatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicinaa sportivaa si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Saanaatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitaatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetaarii de la noi din taraa, Centrul finanteazaa anual studii de cercetare in domeniu, sub formaa de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Sesiunile de acordare a burselor de cercetare au ajuns deja la cea de-a treia editie.

In iulie 2013, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Saanaatate si Nutritie au fost facute publice rezultatele primei cercetaari in domeniu de la noi din taraa. Astfel, potrivit acestui studiu, consumul moderat de bere poate imbunaataati memoria si nivelul de atentie.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram