Dezvelirea bustului „Prof dr C C Iliescu” Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti

15 noiembrie 2010
Autor:
dowmedia08

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu” a organizat, la initiativa Prof. univ. dr. Eduard Apetrei, o manifestare solemna pentru onorarea memoriei Prof. dr. Constantin C. Iliescu, concretizata prin dezvelirea unui bust in fata cladirii din Spitalul Clinic Fundeni, ce adaposteste si Institutul de Urgente si Boli Cardiovasculare cu acelasi nume.

La evenimentul ce a avut loc astazi, 15 noiembrie 2010, au participat numerosi invitati printre care Prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Cezar Macarie, academician Constantin Balaceanu-Stolnici, Cristina Parota, nepoata academicianului C.C. Iliescu, dar si reprezentanti mass-media. La manifestare a luat parte si sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Nepoata academicianului C.C.Iliescu s-a declarat „emotionata, tulburata si placut impresionata de evenimentul la care a luat parte”. Cristina Parota a tinut sa multumeasca tuturor invitatilor pentru participarea la comemorarea bunicului ei, academician C.C. Iliescu. „Bunicul meu aspus mereu ca are 2 copii: Anca si ASCAR. Din pacate Asistenta Cardiacilor (ASCAR) nu a putut rezista vremurilor potrivnice. Spiritul sau se mentine totusi prin aceea ca Institutul de Cardiologie poarta numele profesorului Constantin. C. Iliescu”.

Academician Constantin Balaceanu-Stolnici a marturisit bucuria pe care i-a prilejuit-o participarea la comemorarea si dezvelirea bustului academicianului C.C. Iliescu, subliniind ca „acesta a fost una dintre personalitatile medicinei romanesti din secolul al XX-lea”. Domnia sa a mai spus ca academician C.C. Iliescu „a fost un model din punct de vedere al profesiunii si al comportamentului, dar si un model antropologic (un barbat frumos, elegant, care reusea sa placa tuturor din pricina optimismului sau debordant)”.

Adrian Ilfoveanu, sculptorul bustului prof.dr. C.C. Iliescu a mentionat ca a acceptat sa realizeze aceasta creatie din 3 motive. Primul este acela ca tatal sau a fost ingrijit de prof. dr. C.C. Iliescu, al doilea rezida in personalitatea doctorului care a reusit sa faca foarte multe lucruri pentru cardiologia romaneasca, iar in al treilea rand simplitatea spatiului, care i s-a parut prielnica creatiei (un loc linistit, peren)”.

Personalitate marcanta a cardiologiei romanesti, Prof. dr. C.C. Iliescu este considerat creatorul acestei specializari medicale dar si a scolii de cardiologie de Romania. De numele sau se leaga si dezvoltarea unei retele de cardiologie si a numeroase institutii de profil.

O mica incursiune in istoricul activitatii profesionale a Prof. dr. Constantin C. Iliescu scoate la iveala consecventa si eforturile neobosite pentru dezvoltarea unor proiecte care sa permita asistenta bolnavilor ce sufereau de boli cardiovasculare.
Cum a contribuit prof. dr. C.C Iliescu la dezvoltarea medicinei romanesti?

De numele Prof. dr. C.C Iliescu se leaga constituirea primei unitati cu profil de cardiologie si a unui cabinet de consultatii realizate in cadrul spitalului Brancovenesc, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Aceasta a fost perioada in care primul profesor de cardiologie din Romania s-a dedicat lucrului cu tinerii care doreau sa se specializeze. Mai mult decat atat, grija si implicarea constanta de care da dovada profesorul in aceasta perioada aduce problema asistentei bolnavilor cardiovasculari in atentia organizatorilor de sanatate.

Tot in aceasta perioada, ia nastere in cadrul Asigurarilor Sociale, la Spitalul Bucur un serviciu de cardiologie ce va primi numele de ASCAR (Asistenta Cardiacilor) la sugestia Prof. dr. C.C. Iliescu. Pasii catre dezvoltarea cardiologiei moderne s-au inmultit pe masura aparitiei unei retele de cardiologie la care a contribuit C.C. Iliescu si colaboratorii sai apropiati. Reteaua s-a dezvoltat prin crearea sectiilor de cardiologie in centrele universitare si a serviciilor de cardiologie in orasele principale din tara. Asistenta Cardiacilor a fost cea care a indrumat aceasta retea asigurandu-i asistenta pentru prevenirea, depistarea si tratamentul de specialitate. Nu de putine ori, Prof. dr. C.C. Iliescu obisnuia sa viziteze centrele de cardiologie pentru buna desfasurare a activitatii.

Desi ASCAR a fost desfiintat in 1967, totusi medicii care au avut ocazia sa lucreze alaturi de Prof. dr. C.C. Iliescu inca se simt apropiati de spiritul acelori timpuri. Acesta este si motivul pentru care s-a dorit omagierea acestei personalitati care a marcat cardiologia romaneasca.

In 1991 Institutul de Cardiologie a devenit o institutie independenta prin desprinderea de Spitalul Clinic Fundeni primind si numele Prof. dr. C.C. Iliescu. La acest demers au contribuit mai multe personalitati, dar cel care a facut cele mai multe eforturi a fost Prof. Constantin Carp.

In ultimii ani, cardiologia romaneasca a evoluat destul de mult din punct de vedere al metodelor de diagnostic si de tratament. Nu este mai putin adevarat ca acest lucru nu ar fi fost posibil fara proiectele si demersurile pe care inaintasii actualilor specialisti le-au demarat. De aceea, dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu poate fi privita ca o dovada de respect dar si de recunoastere si dainuire a memoriei unei personalitati careia cardiologii si medicina romaneasca ii datoreaza posibilitatea de a progresa si activa in aceasta specialitate.

Prof. univ. dr. Eduard Apetrei marturiseste ca „acest bust este in fond reflectarea mandriei noastre, a elevilor Prof. C.C. Iliescu si recunoasterea valorii inaintasilor. Speram ca cei mai tineri sa retina acest demers. Totodata, ne-am decis sa nu mai asteptam ca oficialitatile sa aiba un program de evocare a oamenilor care au facut ceva pentru tara noastra, ci sa luam in propriile noastre maini dorinta de a evoca si a mentine treaza amintirea acestor oameni”, a mai spus prof. dr. Eduard Apetrei.

Si prof. dr. Cezar Macarie a tinut sa mentioneze importanta acestei zile pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, si pentru tara noastra, in general, subliniind ca „Prof. dr. C.C. Iliescu a fost format la o scoala riguroasa, exacta, mai precis o scoala a faptelor”.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram