Profesorii din Regiunea Sud Muntenia si au imbunatatit abilitatile de predare folosind instrumente IT

23 decembrie 2010

258 de profesori, dintre care 63,6% din mediul rural si 36,4% din mediul urban, au raspuns chestionarului realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei, cu ocazia evaluarii de impact a programului „Dezvoltarea carierei in societatea cunoasterii in regiunea Sud-Muntenia”, finalizat in octombrie 2010.

Exista o legatura directa intre nivelul de instruire a profesorilor in utilizarea calculatoarelor si masura in care utilizeaza laboratoarele informatizate in procesul de instruire. Astfel, daca 8% dintre cadrele didactice care se declara utilizatori IT incepatori afirma ca isi desfasoara activitatea in laboratoare dotate cu computere pentru elevi, un sfert afirma ca sunt avansati si isi desfasoara activitatea in laboratoare de specialitate dotate cu computere. Aproape 40% dintre cadrele didactice absolvente ale programului de formare continua “Instruirea in societatea cunoasterii” afirma ca lipsa computerelor diminueaza capacitatea instructionala a scolii, iar lipsa bugetului pentru consumabile - hartie, toner etc. - afecteaza major activitatea scolara.

Scolile in care nivelul de satisfactie profesionala al profesorilor este mai scazut se afla in mediul urban, in zone dezavantajate, in care proportia de elevi apartinand familiilor sarace este peste 75%. Gradul de succes cel mai ridicat il declara cadrele didactice din mediul urban, care predau atat in scoli generale cat si in licee, chiar si din zone dezavantajate, cu varsta sub 25 de ani sau peste 55 si care au studii postuniversitare. In privinta dotarii scolilor, numarul mediu de elevi care au acces la un calculator este de 18, numarul minim fiind de 4/calculator, iar numarul maxim fiind de 63/calculator.

90% dintre cadrele didactice chestionate afirma ca au implicat elevii in activitati de lucru cu computerul si peste 60% afirma ca elevii sunt mai motivati, isi prezinta ideile cu mai multa incredere, iar 54% au observat ca acestia lucreaza mai bine impreuna.

Activitatea colaborativa pe wiki sau pe blog este incurajata in special de cadrele didactice din mediul urban. Astfel, 55% dintre cadrele didactice declara ca au implicat elevii rareori sau deloc in astfel de activitati. Profilul acestei categorii: invatatori si profesori din mediul rural, care predau in invatamantul primar si in gimnaziu. 42% dintre profesori afirma ca utilizeaza deseori instrumentele de evaluare prezentate la cursul desfasurat in cadrul acestui proiect. 60% dintre participanti apreciaza ca si-au imbunatatit in mare masura atributele activitatii didactice. Doar 8% afirma ca nu au avut acces la laboratorul de informatica, iar 5% ca nu au avut suficienta experienta privind utilizarea tehnologiei.

Profesorii din judetele Ialomita, Calarasi, Teleorman, Dambovita, Prahova si Giurgiu, care au finalizat programul “Progresul carierei didactice in societatea cunoasterii adaptat la regiunea Sud-Muntenia” in luna octombrie 2010, recunosc nevoia aplicarii consecvente a continuturilor cursului „Instruirea in societatea cunoasterii”.

Studiul de impact al proiectului va fi publicat pe portalul acestuia la finalul lunii decembrie 2010.

Proiectul care se va finaliza pe 31 martie 2011 este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - POS DRU 2007-2013.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram