LVMEN EST OMEN Arta istoria și spiritualitatea iluminatului artificial

1 iulie 2014

Muzeul Național al Țăranului Român invită publicul, joi, 3 iulie 2014, ora 19:00, la Sala Foaier, unde va avea loc vernisajul expoziției LVMEN EST OMEN.

Invitați:
E.S. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției în România
Dl. Pierre Maudet, Ministrul Internelor și Economiei Republicii și Cantonului Geneva
Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, Director General al Muzeului Național a Țăranului Român

Evenimentul inițiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborării dintre numeroși parteneri, printre care: Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Național al Țăranului Român (București), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Institutul de Cercetări Eco-muzeale (Tulcea), Muzeul Astra (Sibiu) și Muzeul de Artă și Istorie din Geneva.

Expoziția exprimă bogăția și evoluția corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selecții de fotografii și documente de epocă și a mai mult de trei sute de piese, din Antichitate și până la apariția electricității. Lămpile, lanternele și candelabrele prezentate publicului își regăsesc dimensiunea globală, care cuprinde funcția practică, estetică și câteodată chiar pe cea ludică.

Organizată pe patru secțiuni, expoziția permite descoperirea rolului luminii în viața cotidiană, religioasă, profesională, și chiar festivă, deschizând, deopotrivă, ușa spre o reflecție mai profundă asupra valorii simbolice a acesteia, dar și asupra impactului social al iluminatului artificial.

Bogăția puțin cunoscută a colecției de corpuri de iluminat păstrate în România, din epoca dacică până în perioada modernă, completată de un aport intercontinental al colecțiilor MNȚR și ASTRA, dar și de capodoperele mai multor muzee și ale colecțiilor particulare, permite organizatorilor realizarea unui parcurs muzeografic diacronic inedit.

Interactivitatea multimedia a expoziției a devenit posibilă datorită Swiss Web Academy (Sibiu). Cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, publicul poate avea acces la secvențe filmate, ilustrând, prin intermediul imaginilor realizate de operatorul Claudiu Moisescu, modul de funcționare al celor mai reprezentative obiecte și instalații de iluminat. 

Expoziția, va putea fi vizitată la Sala Foaier, până la 31 august 2014, de marți până duminică, între orele 10 - 18.
 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram