Petra Blaisse: Rulourile decorative si parasolare sunt parte integranta a arhitecturii

17 decembrie 2013
Autor:
VELUX Romania

Designerul olandez Petra Blaisse are lucrari in lumea intreaga situandu-se in mijlocul unui mix de culturi si curente creative. Firma sa de consultanta din Amsterdam, Inside Outside, s-a specializat in a gasi solutii care conecteaza interiorul cu exteriorul, creand de la covoare pana la draperii si perdele pentru muzee, sedii de corporatii sau resedinte private, imbinand elementele estetice din arhitectura cu cele de design peisagist.
Blaisse are propria sa viziune cu privire la felul in care influentam caracterul unui spatiu prin produsele cu care acoperim ferestrele – pentru blocarea luminii, filtrarea ei sau experimentand modurile in care ea patrunde intr-o incapere. Oricare ar fi locatia proiectului la care lucreaza, echipa sa de designeri colaboreaza cu arhitecti prestigiosi pentru a regandi felul in care sunt delimitate granitele dintre interior si exterior.
Accesoriile care acopera ferestrele sunt o parte integranta a arhitecturii si a vietii cotidiene
Pentru Blaisse, materialele pe care le folosim pentru a acoperi si proteja ferestrele joaca un rol fundamental in designul unei cladiri. “Consider ca rulourile si draperiile sunt o parte integranta a arhitecturii,” spune Petra Blaisse, “ sunt lucruri care trebuie sa se armonizeze cu esenta arhitecturii.”
Blaisse se straduieste sa transforme accesoriile pentru ferestre in elemente care completeaza interiorul si nu concureaza cu modelele si materialele de design interior.
“In mod ideal, ele ar trebui sa devina o componenta activa a rutinei zilnice si sa influenteze modul in care se desfasoara lucrurile intr-un spatiu. Daca sunt aplicate corect, rolul lor este acela de a dirija felul in care ne desfasuram ziua si de a ne raspunde nevoilor de intimitate si acces la lumina. Acestia sunt factorii in functie de care ne organizam timpul intotdeauna.”
Schimband draperiile, schimbam spatiul
Miscarea luminii si a umbrelor in functie de diverse tipuri de materiale a fascinat-o intotdeauna pe Blaisse. Ea face diferenta intre accesoriile “moarte” care blocheaza toata lumina si cele “vii” si transparente care iti permit sa distingi ce se intampla in spatele lor. “Mie personal nu imi plac draperiile moarte. Sunt o solutie definitiva si nu exprima niciun fel de miscare. In momentul in care lumina trece prin ele, devin vii. Materialele se comporta in mod similar. Unele reflecta, precum oglinzile, imaginea lucrurilor din fata lor sau preiau culoarea ambientului. Altele ofera imagini tridimensionale sub forma de unde sau falduri. Sunt interesante pentru ca permit trecerea luminii intr-un mod gradat.”
Un joc fascinant de lumina si miscare
Desi Blaisse are o experienta in domeniu de peste douazeci de ani, multe aspecte ale efectelor produselor care acopera ferestrele reprezinta inca o surpriza pentru ea. Iata ce a observat la un proiect cu ferestre de mansarda si rulouri electrice - “Tocmai plouase si totul era ud. Atunci cand soarele a iesit din nori si a declansat automat senzorul exterior, rulourile interioare au inceput sa se miste iar picaturile de ploaie de pe geam se reflectau pe nuanta rulourilor. Cand soarele a intrat din nou in nori iar rulourile s-au ridicat, umbrele stropilor s-au reflectat pe pereti. Un adevarat joc intre rulourile ferestrelor de mansarda, vremea de afara si geam – o foarte frumoasa colaborare.”

Incurajam studentii sa nu respecte regulile
“Petra Blaisse a demonstrat puterea pe care o are designul care nu se incadreaza in tipare. Lucrarile sale depasesc aceste limite si conecteaza spatiul interior cu cel exterior, lumina si umbrele. Suntem extrem de incantati ca avem oportunitatea de a colabora cu ea si speram ca studentii sa fie inspirati de exemplul ei de a gandi in directii alternative” spune Kent Holm, Director al Departamentului de Accesorii si Produse Parasolare al Grupului VELUX.
Blaisse este curioasa sa afle ideile cu care vor participa studentii europeni la acest concurs. “Ma intereseaza sa aflu noile impulsuri pe care studentii le vor oferi. Sper ca majoritatea dintre ei sa incerce sa experimenteze lucruri noi. Intotdeauna am fost convinsa ca, pentru a avea succes in acest domeniu, trebuie sa fi foarte curios si motivat.”
VELUX International Design Award
Concursul VELUX International Design Award 2014 a fost creat cu scopul de a reinventa solutiile pentru rulourile decorative si parasolare ale viitorului. Concursul se adreseaza studentilor la facultatile de design – care pot participa individual sau in echipa – pentru a propune solutii inovatoare menite sa imbunatateasca calitatea vietii oamenilor.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram