fbpx

Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down celebrata la Timisoara

13 autoreprezentanti cu Sindrom Down, se vor intalni maine de la ora 10.00 cu doamna subprefect Liliana Onet, la prefectura Timis si de la ora 11.00 cu domnul vice-primar Traian Stoia, la Primaria Timisoara, pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta si despre importanta serviciilor sociale de care beneficiaza in cadrul Fundatiei „Pentru Voi”.

Dupa aceste manifestari, autoreprezentantii isi vor sarbatori ziua la Lucas SuperSandwich, unde vor servi pranzul. Multumim dlui Lucian Croitoriu – manager Lucas SuperSandwich, pentru amabilitatea de a ne gazdui.

Persoanele cu Sindrom Down vor purta o vestimentatie colorata, pestrita, promovand diversitatea, dupa modelul international (de exemplu, un ciorap de o culoare si un ciorap de alta culoare, o manusa de o culoare si alta manusa de alta culoare, cercei colorati si diferiti, banderola la mana de o culoare si de alta culoare la cealalta s.a.m.d.).

„In fiecare an, persoane cu Sindrom Down, dar și a cei care traiesc și lucreaza cu acestea, incearca sa aduca in atentia opiniei publice si a autoritatilor problemele cu care se confrunta. Cu fiecare campanie pe care o desfasuram speram sa convingem tot mai multi concetateni de-ai nostri ca e normal sa fii diferit si ca persoanele cu dizabilitati sunt cetateni care doresc sa aiba, un loc de munca, o casa, sa traiasca alaturi de familie si sa aiba prieteni. Totodata dorim sa convingem autoritatile locale si centrale ca e nevoie de schimbari in legislatie si in politicile sociale pentru persoanele cu dizabilitati.” a declarat Laila Onu, director Fundatia „Pentru Voi”.

Sindromul Down este o afectiune cromozomiala provocata de prezenta unui cromozom suplimentar in constructia genetica si apare inca din momentul conceperii embrionului. Persoanele afectate au 47 cromozomi in loc de numarul obisnuit de 46. Prevalenta: 1 din 800-1000 persoane. A fost prima data descris in anul 1866 de John Langdon Down. Cea mai des intalnita forma a sindromului (95% din cazuri) este trisomia 21.

Cu consideratie,

Laila Onu
Director executiv