Ziua Internationala a Spirometriei si Ziua International Fara Fumat

Bucuresti-30 mai 2014

Locul desfasurarii: Parcul Crangasi

Organizator: Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza, European Lung Foundation, Societatea Romana de Pneumologie – Sectiunea Tabacologie, Live Smart si Asociatia Pacientilor cu Terapie Respiratorie la Domiciliu

Sambata 31 Mai a.c. : Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza in parteneriat cu European Lung Foundation, Societatea Romana de Pneumologie – Sectiunea Tabacologie, Asociatia Live Smart si Asociatia Pacientilor cu Terapie Respiratorie la Domiciliu, organizeaza in Parcul Crangasi, incepand cu ora 11:00 evenimentul “Ziua Internationala a Spirometriei si Ziua Internationala Fara Fumat” .

Cu acest prilej vizitatorii parcului, vor beneficia de testare gratuita cu spirometrul si pentru prima data in tara, evaluarea efectului fumatului asupra organismului cu ajutorul Smokerlyzer. Vor fi amenajate si zone de consiliere privind renuntarea la fumat, unde specialistii vor discuta cu cei interesati despre terapiile de suport.
La nivel global, in ceea ce priveste mortalitatea, incidenta, prevalenta si costurile bolile cronice respiratorii reprezinta 60% din totalul deceselor si 40% din maladiile la nivel mondial. Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) determina 3 milioane de decese anual (5% din totalul deceselor) fiind in prezent a 4-a cauza de mortalitate. In 2030, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, va devenii a 3-a cauza de deces. Multe din bolile pulmonare pot fi prevenite sau pot fi controlate daca sunt detectate din timp. Numai 3% din cheltuielile de sanatate sunt investite in preventie, in timp ce alte 97% sunt investite in tratament
Fumatul este implicat in majoritatea deceselor (6 din 8) la nivel mondial si de asemenea este singurul factor de risc prevenibil. Fumatul poate sa isi piarda rolul de factor de risc in momentul in care inceteaza. De aceea cunoasterea efectelor acestuia in educarea fumatorilor este foarte importanta.
Campania desfasurata, are drept scop prezentarea concreta a cantitatii de monoxid de carbon din aerul respirat cu ajutorul smokerlyzer.
Evenimentul se inscrie in campania globala World Spirometry Day 2014, organizata de European Lung Foundation si campania internationala World No Tobacco Day 2014, organizata de World Health Organization

Spirometria este folosita pentru diagnosticul si monitorizarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul, bronsita cronica, emfizemul, fibroza pulmonara. Este o metoda neinvaziva, reproductiva si foarte precisa de evaluare a functiei pulmonare, fiind deasemenea utilizata pentru monitorizarea tratamentelor si evolutia in timp a pacientului cu diverse probleme respiratorii.
Smokerlyzer este un dispozitiv care detecteaza incarcarea toxica, prin expunerea activa sau pasiva la fumul de tigara, putand depista procentul de globule rosii purtatoare de monoxid de carbon precum si transferul acestuia de la mama la fat.

Tot cu aceasta ocazie, cei mici vor putea participa la concursuri menite sa le testeze rezistenta pulmonara, precum umflatul de baloane si baloane de sapun.

Evenimentul este sustinut si de Universitatea din Pitesti, in cadrul parteneriatului “Universitati libere de Fumat” prin voluntari care vor asigura informarea participantilor cu privire la importanta unui mediu curat si a impactului asupra starii de sanatate a populatiei.