Winter is coming. Ai anvelopele de iarna pregatite?

Sezonul rece isi face simtita prezenta din ce in ce mai puternic, odata cu minimele de temperatura dimineata si precipitatiile ce apar mai des. O grija importanta pentru orice sofer, odata cu venirea noului sezon de iarna, este pregatirea masinii pentru valul de aer rece si precipitatii sub forma de zapada. Revizia de sezon include verificarea motorului si a articulatiilor masinii, pentru a gasi eventuale nereguli care pot ceda in timpul iernii, inlocuirea lichidului de parbriz de vara cu unul ce rezista temperaturilor joase si nu in ultimul rand, achizitionarea unor cauciucuri de iarna. Toate aceste aspecte vor pregati masina pentru noul sezon de iarna.

In prezent, legislatia auto in vigoare stipuleaza ca orice autoturism care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipat cu anvelope iarna daca conditiile meteo o cer. Ce inseamna asta mai exact in traducere libera: aveti nevoie de cauciucuri iarna daca asfaltul este acoperit cu zapada sau gheata sau daca va aventurati intr-o zona unde exista deja precipitatii sub forma de zapada. Judecand dupa aceasta lege, majoritatea soferilor asteapta pana in ultima clipa, cand se anunta ninsori, ca sa cumpere si sa monteze anvelope de iarna. Aceasta practica este in dezavantajul soferilor din mai multe puncte de vedere.

Vremea s-a dovedit imprevizibila in ultima perioada, iar prognozele nu pot prezice schimbarile bruste de temperatura si precipitatiile ce vin odata cu ele. Prin urmare, puteti fi surprinsi de o zapada neanuntata, atuni cand sunteti nevoiti sa plecati cu masina, sau sa fie zapada in zona drumului pe care il tranzitati. Intr-o astfel de situatie, veti fi nevoiti sa cumparati urgent un set de anvelope, iar sansele ca nu veti fi singurul sofer ce va avea nevoie de ele iar ofera sa nu fie indeajuns de mare pentru toti soferii sau sa dureze pana cand vi se vor livra anvelopele le adresa. Daca asteptati pana in ultima clipa, o sa fiti nevoiti sa alegeti din modelele ramase pe stoc sau cauciucurile disponibile in acea perioada. Prin urmare, exista riscul de a nu alege cea mai buna varianta posibila si sa cumparati doar ce gasiti si sa fiti nevoiti sa va amanati plecarea pana cand va ajung anvelopele la adresa.

Un alt aspect important cand vine vorba de anvelopele de iarna, o reprezinta aspectul de prevenire si de siguranta. Pentru un condus de calitate si sigur, este recomandat sa montati anvelope de iarna dupa ce temperatura exterioara medie scade sub 7 grade celsius. Testele jurnalistiilor auto si a expertilor din domeniu au demonstrat ca anvelopele de vara isi pierd o mare parte din proprietati atunci cand sunt folosite sub pragul atmosferic de 7 grade.

Urmarile nefolosirii unor anvelope de iarna:

  • Distanta de franare marita. In cazul unei situatii de urgenta, masina poate frana mai greu decat in mod obisnuit, chiar daca asfaltul este curat.
  • Timp de accelerare marit. Masina foloseste mai multa putere si consuma mai mult pentru a se putea pune in miscare
  • Stabilitate precara. Anvelopele de vara isi pierd aderenta sub pragul de 7 grade, cauciucul intarsindu-se considerabil. Stabilitatea masinii are de suferit in acest caz
  • Siguranta diminuata. Urmarile negative prezentate mai sus scad drastic siguranta masinii si a pasagerilor in timpul condusului.

Concluzia

Este recomandat sa cumparati un set de cauciucuri iarna din timp, pentru a fi pregatiti daca starea meteo o cere. Cumparati anvelope de iarna din timp pentru a putea alege setul de cauciucuri de care aveti nevoie.